„Sunt poziții ritualice, sunt chestiuni naturale, avem un nou ministru al afacerilor externe, vizitează pentru prima oară România, prima sa vizită externă. Era natural ca și în acest context să reiterez pozițiile României, care sunt cele cunoscute, dar și calendarul, foarte bine că a fost menționată din nou, chestiunea bilaterală care la nivelul miniștrilor de externe, chestiunea ședinței comune de Guvern,” a declarat Iulian Chifu, analistul de politică externă din România, aflat în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
„Iată din nou platforma comună, unde avem doi co-președinți România și Franța și de acolo de unde vin, o altă serie de formule de sprijin și de injecție de capital. Fiind de data asta sprijin de logistică pentru IT, Know-how și creșterea capacității administrative. Aceste lucruri sunt utile, sunt de primă importanță de altfel, cred că implicarea celor două persoane care au dus la integrarea României în UE, profesorul Pușca și Leonard Orban care ulterior a fost și comisar european, care are cunoștințe foarte vaste de mecanisme europene pentru varianta negocierii în viitor a acestei aderări sunt de extremă importanță și sunt apreciate la Chișinău în egală măsură, în care România vine cu aceste sprijin extrem de concret și de aplicat. România dorește ca R. Moldova să reușească cât se poate de repede, fiind vorba și de capacitatea de absorbție a acestor schimbări și cu tot sprijinul ca IQ-ul, legislația, instituțiile, funcționalitatea instituțiilor, modificarea culturii pentru că ele vin în ordine, culturi instituționale pe această dimensiune europeană să se producă în timpul cel mai scurt, în funcție de capacitatea de absorbție a R. Moldova”, a spus Iulian Chifu.
Întrebat dacă R. Moldova este condamnată să reușească în integrarea UE, Iulian Chifu a menționat că R. Moldova are voința să reușească și că o majoritate a cetățenilor săi își doresc să reușească.
„Eu cred ca cvasi totalitatea cetățenilor R. Moldova doresc prosperitate, securitate, democrație, libertate. Să trăiască într-un stat unde așa cum e imperfectă democrația peste tot, dacă preferăm să trăim într-o așa democrație așa imperfectă cum este, dar să avem dreptul de a alege ce să facem, ce să spunem, unde să mergem, cum să circulăm. Decât să trăim într-o autocrație, vezi varianta Putin în care să ni se spună, ce să gândim, la ce să ne uităm, unde să mergem și dacă se poate să mergem să murim pentru o hachițe a lui Putin care vrea să facă o Rusie mai mare și nu mai bună,” a mai adăgat Iulian Chifu, analistul de politică externă din România.
Astăzi, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popşoi, a făcut prima vizită în România de la preluarea mandatului, prilej cu care s-a întâlnit cu ministru român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu. Securitatea regională, interconectarea energetică şi avansarea cât mai rapidă în procesul de negocieri cu Uniunea Europeană. Sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul întrevederii de la Bucureşti.