Actualitate

Consultări la Președinție cu partidele extraparlamentare. „Au fost propuneri şi discuţii constructive”

Consultări la Președinție

18 partide politice extraparlamentare au dat curs invitaţiei preşedintelui Maia Sandu şi au participat la discuţiile despre Reforma justiţiei şi combaterea corupției politice. Liderii formaţiunilor politice au venit cu propuneri, care urmează să fie analizate. Parlamentul şi Guvernul vor lua decizia finală despre elaborarea unui plan privind examinarea prioritară a cazurilor de corupţie politică.

BFCO

Consultările dintre preşedintele Republicii Maia Sandu şi partidele politice extraparlamentare au început în jurul orei 13:00 şi au durat mai bine de patru ore. S-a discutat despre combaterea corupţiei politice şi eficientizarea activităţii instituţiilor care luptă cu acest flagel.

DRAGOŞ GALBUR, președinte, Partidului Național Moldovenesc: „Partidul Naţional Moldovenesc a propus ca persoanele care sunt prinse în flagrant de organele de drept, că au luat mită electorală sau au dat, să fie private de dreptul de a participa la orice tip de alegeri sau referendum pe un termen mai mare. Acum legea spune că de la unul la doi ani sunt privaţi de dreptul de a participa la alegeri. Dar noi alegeri locale, de exemplu, avem peste trei ani”.


IGOR MUNTEANU, liderul Coaliţiei pentru Unitate şi Bunăstare: „Dacă s-au adunat atâtea probleme înseamnă că instituţiile statului nu au funcţionat şi abia după asta trebuie să înţelegem în ce măsură Procuratura Anticorupţie trebuia să-şi facă lucrul. I-am depus astăzi doamnei Preşedinte cu titlu de iniţiativă legislativă un proiect pentru pedepsirea utilizării resurselor administrative”.


BFCO

ŞTEFAN GLIGOR, lider, Blocul "Împreună": „Am spus de multe ori şi repet încă o dată, procuraturile specializate precum este PCCOCS şi PA necesită o reformă profundă, o reorganizare drastică, dacă nu o decizie politică de lichidare şi de creare a altor instituţii în loc. Arhitectura luptei cu corupţia poate fi diferită, poţi să o ajustezi. Întrebarea este cine sunt acei oameni care nemijlocit iau deciziile”.


Deși a venit la Președinție, liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, le-a spus jurnaliștilor că nu va participa la consultări.


VASILE COSTIUC, lider, Partidului "Democraţia Acasă": „Cum Maia Sandu stă la masă cu Nechiforciuc? Aceasta este întrebarea noastră. În rest, noi ne dorim să vedem acțiuni concrete. Modificările pe care le propune guvernul de astăzi nu sunt decât un set de propuneri și un program electoral pentru alegerile parlamentare. A dat start campanieie electorale şi asta e tot”.


La discuţii au fost invitate 21 de partide, însă au venit reprezentanţii a 18 formaţiuni.


ADRIAN BĂLUŢEL, purtătorul de cuvânt, Preşedinţia Republicii Moldova: „Au fost propuneri şi discuţii constructive. Subliniez că mai întâi de toate, mai multe partide politice au subliniat importanţa disucţiilor pe asemenea platformă. Din partea liderilor Partidelor Politice au fost propuneri constructive. Urmează să le examinăm. Acţiunile concrete vor fi prezentate de Guvern şi parlament conform competenţelor”.


Maia Sandu a chemat partidele politice la consultări, iar şedinţa urma să aibă loc la sfârşitul săptămânii trecute. Iniţiativa acestor consultări vine după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre problema corupției politice. Tot atunci, CSS a solicitat autorităţilor din domeniu acţiuni ferme şi rapide pentru combaterea acestui flagel. Parlamentul şi Guvernul urmează să prezinte un plan concret de măsuri pentru examinarea rapidă şi eficientă a cazurilor de corupţie politică şi pentru a consolida legislaţia în domeniul securităţii naţionale.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter