Actualitate

R. Moldova va putea importa mai multă energie din România

R. Moldova va putea importa mai multă energie din România

Întreprinderea de stat "Moldelectrica" a activat regimul de insularizare pe patru linii electrice de 110 kV cu România. Asta înseamnă asigurarea cu opțiuni alternative a furnizării continue și stabile de energie electrică în Moldova. Cele patru linii vor permite alimentarea cu energie electrică de peste Prut a 36 la sută a consumatorilor din Republica Moldova. Măsura face parte din planul Guvernului pentru lunile de iarnă.

BFCO

După o serie de teste tehnice, Moldelectrica împreună cu Transelectrica au activat regimul de insularizare pe cele patru linii de 110 kV care traversează Prutul. Este vorba despre liniile Huși-Cioara, Stânca-Costești, Țuțora-Ungheni și Fălciu-Gotești. Astfel, o eventuală avarie sau situație de criză poate fi gestionată rapid, fără a afecta stabilitatea întregului sistem.


SERGIU APARATU director general interimar, Î. S. "Moldelectrica": „Anul 2023 a fost finalizată reconstrucția celulei de 110KV la stația Gotești și respectiv a fost operaționalizată linia Fălciu-Gotești. În momentul de față avem aceste 4 linii capable să preia sarcină electrică. A fost stabilit un program de manevre prin care s-a testat cum ar putea în regim de urgență să fie activate cele patru linii pentru a prelua o parte din sarcina electrică din RM în sistemul electroenergetic românesc”.


Sunt măsuri esențiale pentru consolidarea securității energetice și pentru menținerea unei furnizări stabile de energie. Astfel, în caz de urgență, cele patru linii vor permite alimentarea insulară cu energie electrică de peste Prut a raioanelor de la hotarul cu România.

BFCO


SERGIU APARATU director general interimar, Î. S. "Moldelectrica": „Respectiv acele patru linii preiau energie și o transport la consumatorii noștri, în insula, atunci când liniile sunt folosite izolat, un singur traseu al liniei care alimentează ca un grup mic de consumatori. Este vorba de raioanele care sunt pe malul Prutului de la Edineț la Cahul. Circa 30-35 la sută (n.r. consumatori). Aceste regimuri sunt premise doar în caz de urgență”.


Începând cu luna octombrie, întreprinderea Energocom a rezervat în premieră cote de energie de la Nuclearelectrica. Iar în lunile următoare această cantitate va putea crește în funcție de necesitățile interne. Prețul energiei de la Nuclearelectrica este plafonat de o ordonanță de urgență, la 400 RON/ MWh.

VICTOR BÎNZARI director general interimar al S. A. ,,Energocom": „Avem o relație cu Hidroelectrica, cu centrala de la Brazi. Suntem înregistrați și pe alte piețe, avem licențe. Putem importa energie atât din Ucraina, cât și din România, Bulgaria, inclusiv avem parteneri care pot să ne livreze la hotarul din Ungaria energie electrică către RM. Cel mai des instrument utilizat acum este bursa din România, OPCOM. Acestea sunt intrumente tot ce ține de relații externe de unde putem să importăm energie electrică către RM”.


Iar din 1 decembrie, Uniunea Europeană va crește cu aproximativ 25% capacitatea de export a energiei electrice în Republica Moldova și Ucraina. Asta înseamnă că vom putea importa energie electrică din România, fără impedimente tehnice și fără costuri suplimentare. Decizia aduce un grad sporit de siguranță dacă va trebui să apelăm la acest mecanism începând cu 1 ianuarie. În prezent există o neclaritate legată de tranzitul de gaz prin Ucraina, în 2025, și disponibilitatea de energie electrică din regiunea transnistreană.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter