Social

De ziua mondială fară maşini, elevii unui liceu din Chişinău au cerut deputaţilor să utilezeze mai des transportul ecologic

De ziua mondială fară maşini, elevii unui liceu din Chişinău au cerut deputaţilor să utilezeze mai des transportul ecologic

De ziua mondială fară maşini, elevii Liceului Teoretic Gheorghe Asachi din Chişinău au cerut deputaţilor să utilezeze mai des transportul ecologic şi să adopte decizii pentru un mediu mai curat şi mai sănătos. Copii au venit în faţa Parlamentului cu biciclete sau trotinete pentru a le demonstra deputatilor care sunt alternativele.

floare carpet

"Maşinile sunt o problemă mare în ziua de astăzi şi chiar şi acei deputaţi merg cu maşinele şi cred că ar fi bine să le reducem, chiar o zi în an, o zi în săptămână sâmbăta, duminica."

Elevii Liceului Gheorghe Asachi au vrut să dea un exemplu si sa transmită un mesaj clar pentru folosirea unor mijloace de transport ecologice. Au amenjat și o expoziţie inedita.

"Astăzi am venit cu trotineta pentru că trebuie să protejăm mediu de toate gazele dăunătoare. Vehiculele poluează aerul şi duce la încălzirea globală."

INGA ŢURCAN, învăţător: Chiar şi la lecţii de dezvoltare personală noi punem în discuţii aceste subiecte, iar copii sunt foarte receptivi şi susţin vehiculele alternative, cel mai important că poţi evita ambuteiajele de dimineaţă.

"Am decis să creez o bicicletă din materiale ecologice, tuburi şi coşulţul este din plastic. Majoritatea aleg maşinele pentru e mai comod şi nu mai mult spaţiu, mai comod.

floare carpet

"Pentru acest eveniment ,m decis să facem o trotinetă. Cu trotineta putem călători mai rapid, la distanţe mari şi nu trebuie să ne complicăm aşa cu maşinele."

In fiecare an, în perioada 16-22 septembrie, este marcată săptămâna europeană a mobilității. Este o campanie de sensibilizare privind mobilitatea urbană durabilă şi promovează soluții inteligente de transport. Republica Moldova s-a alăturat Declarației de la Viena din 2021 privind Transportul, Sănătatea și Mediul în Regiunea Europeană.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter