Actualitate

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, bănuit de neglijenţă în serviciu

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, bănuit de neglijenţă în serviciu

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, este bănuit de procurori de neglijenţă în serviciu, în cazul tragediei din 30 iunie 2023, de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procuratura Generală a emis deja o ordonanţă iar seful poliţiei de frontieră a anunţat că vrea să-și ia concediu fără plată.

Pe 15 septembrie, procurorul cu misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale a emis ordonanţa prin care Rosian Vasiloi este bănuit de neglijență în serviciu, faptă legată de evenimentele tragice de acum două luni şi jumătate de la Aeroportul Internațional Chișinău.


VIOLINA MORARU purtător de cuvânt, Procuratura General: „Confirmăm recunoaşterea şi audierea în calitate de bănuit a persoanei nominalizate în cadrul cauzei penale intentate potrivit elementelor constitutive ale componenţei infracţiunii de neglijenţă în serviciu”.

Rosian Vasiloi nu a răspuns la telefon pentru detalii dar într-o postare pe o retea socială a scris că a fost informat despre ordonanța emisă şi va prezenta un raport. În plus, va solicita acordarea unui concediu neplătit.


ROSIAN VASILOI, ŞEFUL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ: „… Procurorul nu a considerat necesară suspendarea mea provizorie din funcție. Cu toate acestea, am considerat corect și în interesul transparenței să informez imediat Ministrul Afacerilor Interne despre atribuirea calității procesuale de bănuit în cadrul unei cauze penale. În calitate de conducător al instituției și având demnitatea de ofițer, cred cu tărie că este esențial să contribui ca organul de urmărire penală să colecteze toate probele și să efectueze urmărirea penală, pentru a clarifica toate circumstanțele cauzei penale și acuzațiile aduse. În semn de respect față de instituția pe care o conduc și față de cetățenii Republicii Moldova, voi prezenta un raport și voi solicita acordarea unui concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile…”.


Ministerul de Interne nu a făcut deocamdată niciun comentariu. Purtătorul de cuvânt al institutiei a anunțat că va reveni cu detalii și in momentul in care va fi depusă sau aprobată cererea de concediu fără plată.


Reamintim că pe 30 iunie a fost un atac armat in Aeroport. Un cetăţean din Tadjikistan a primit interdictie de a intra in republica Moldova. Enervat, el a  a luat arma unui politist și l-a împuşcat mortal și apoi a tras și într-un agent de pază. După două luni de la tragedie, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a prezentat rezultatele anchetei. Secretarul de stat, Igor Trofim şi-a dat demisia, iar şeful Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi, a primit o mustrare disciplinară aspră împreună cu cinci angajaţi. Alţi patru angajaţi au fost concediaţi.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter