România la zi

Sediul Guvernului României, iluminat în culorile drapelului Ucrainei la un an de război. Premierul Nicolae Ciucă: Rusia trebuie să răspundă în fața legii și a istoriei

post-img
Guvernul Republicii Moldova

România va continua să susțină obiectivul de pace și libertate al Ucrainei, care a devenit avanpostul luptei pentru apărarea lumii democratice, iar vinovații trebuie să răspundă în fața legii și a istoriei, a declarat vineri premierul Nicolae Ciucă, la un an de la declanșarea, la 24 februarie 2022, a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, primul conflict pe sol european de o asemenea amploare după cel de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, în semn de solidaritate cu Ucraina, Palatul Victoria va fi iluminat în această seară în culorile drapelului ucrainean, la un an de la declanșarea agresiunii militare ruse, a anunțat Guvernul, în vreme ce România s-a numărat printre cele 75 de state ale ONU care au co-sponsorizat rezoluția Adunării Generale ONU în vederea asigurării unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina, votată cu o largă majoritate și susținută de la tribuna Națiunilor Unite și de ministrul de externe Bogdan Aurescu, scrie Calea Europeană.

”Se împlinește un an de când vecinii noștri ucraineni trăiesc coșmarul agresiunii militare pe care Rusia a declanșat-o nejustificat și care pune în pericol nu doar integritatea teritorială a unui stat suveran, ci și pacea întregii planete. Nimic nu poate justifica sutele de mii de vieți curmate până acum în acest conflict, inclusiv civili, și distrugerile de proporții care au bulversat viața altor câteva milioane de oameni, nevoiți să fugă din calea războiului. Vinovații trebuie să răspundă în fața legii și a istoriei. Acest război este o încercare de deturnare destinului unui popor suveran și o amenințare fără precedent la adresa democrației”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Șeful Guvernului a asigurat că România rămâne solidară cu poporul ucrainean, așa cum a demonstrat din primele zile ale conflictului, prin sprijinul umanitar oferit refugiaților și susținerea acordată la nivel politic, diplomatic și economic pentru efortul de reconstrucție. 

“Ceea ce am făcut până acum – dezvoltarea conectivității cu Ucraina prin intermediul coridoarelor de transport ce traversează România, proiectele de infrastructură de la granița româno-ucraineană pentru a facilita racordarea economiei ucrainene la Piața Unică Europeană, dezvoltarea infrastructurii portului Galați și creșterea capacității de tranzit pe Canalul Sulina – poziționează România drept contributor decisiv la reconstrucția economiei ucrainene”, a detaliat Ciucă.

Premierul a precizat că România, o țară atașată valorilor UE și NATO, va continua să susțină “obiectivul de pace și libertate al Ucrainei”, o țară care “a devenit avanpostul luptei pentru apărarea lumii democratice”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter