TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc joi, pe 3 aprilie.
SURSE TVR Moldova: Criminalul Alexandru Sinigur a fost reținut
Potrivit surselor TVR Moldova, criminalul Alexandru Sinigur, condamnat pe viaţă pentru mai multe crime deosebit de grave și eliberat săptămâna trecută, a fost reținut, joi seară, în baza unui dosar deschis pentru omor în 2002. Pe 27 martie, magistraţii Judecătoriei Orhei, sediul Rezina, l-au eliberat condiţionat din cauza condiţiilor inumane şi degradante. În 2006, Sinigur a fost condamnat la detenție pe viață pentru comiterea mai multor infracțiuni deosebit și excepțional de grave în Republica Moldova și Ucraina. El a fost găsit vinovat de crearea și conducerea unei grupări criminale, banditism, luare de ostatici, tentativă de omor și omor.
Decizie finală: Ilan Șor rămâne fără acte de identitate moldovenești
Curtea Supremă de Justiție a menținut, la 2 aprilie 2025, decizia primei instanțe în cazul actelor de identitate ale lui Ilan Șor anulate de Agenția Servicii Publice. În noiembrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a decis să respingă drept neîntemeiată solicitarea avocaților lui Șor de a anula ordinul Agenției prin care oligarhul fugar a fost lăsat fără acte de identitate. În noiembrie 2021, Agenția Servicii Publice i-a anulat actele de identitate lui Ilan Șor – buletinul de identitate și pașaportul. Agenția a motivat că acestea au fost perfectate cu încălcarea legislației și în lipsa lui Șor, fiind folosite fotografii mai vechi ale solicitantului. Mai mult, după perfectare, actele de identitate au fost înmânate unor persoane terțe contrar prevederilor legislative.
„Bugetul Plus”: Dorin Recean anunță investiții de 8 miliarde de lei pentru dezvoltarea R. Moldova
Prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, a prezentat, joi, „Bugetul Plus”, un plan major de investiții care vizează stimularea creșterii economice și susținerea cetățenilor. Recean a subliniat că acest buget este posibil datorită sprijinului financiar al Uniunii Europene, care va permite alocarea a aproximativ 8 miliarde de lei pentru diverse proiecte economice și sociale. „În ultimele două luni, am lucrat intens cu partenerii europeni ca să reușim rapid alocarea primei tranșe din planul de creștere și ca să pornim cât mai repede proiectele investiționale planificate în acest buget, și ele să fie realizate până la sfârșitul anului”, a spus șeful Executivului.
ASP, luată cu asalt. Cozi la ghișee pentru carte de identitate de tip nou
Mulți cetăţeni au luat cu asalt filialele Agenţiei Servicii Publice pentru a-şi face cartea de identitate de tip nou. În prima zi, au fost înregistrate peste 3.000 de cereri în, de trei ori peste media din zilele obişnuite. Reprezentanţii ASP îndeamnă cetăţenii să se programeze online pentru a evita supraaglomerarea ghişeelor. Din cele peste trei mii de cereri înregistrate în prima zi, aproape 300 au fost depuse în secţiile consulare din Diaspora. Cetățenii se pot programa online, iar procesul propriu-zis durează până la 10 minute. Pentru a depune cererea de perfectare a cărţii de identitate în format nou, solicitantul se prezintă la ghişeul multifuncţional cu un act. Cartea de identitate va fi eliberată peste 20 de zile şi va arăta în felul următor.
SUA discută cu mai multe state, inclusiv cu R. Moldova, despre deportarea imigranţilor
Statele Unite ale Americii sunt în discuții cu mai multe ţări pentru a găsi noi destinaţii pentru deportarea imigranţilor, transmite „The Wall Street Journal”. Washingtonul discută inclusiv cu Republica Moldova. Prim-ministrul Dorin Recean a confirmat că SUA au rugat autorităţile de la Chișinău să faciliteze repatrierea cetățenilor care au încălcat regimul de ședere. The Wall Street Journal notează că oficialii americani încearcă să gasească ţări dispuse să accepte deportați ale căror state de origine întârzie să îi primească înapoi. Printre ţările aflate în negocieri se află Benin, Kosovo, Libia, Mongolia sau Republica Moldova.
S-a aflat unde este victima în dosarul celor trei transnistreni, implicați în răpirea unei persoane
Cei trei indivizi, care ar fi miliţieni separatişti, învinuiţi că ar fi răpit de pe o stradă din Chişinău un bărbat din stânga Nistrului, mai rămân 30 de zile în arest în penitenciar. Decizia a fost luată astăzi de către magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana. Între timp, procurorii anunţă că au aflat că victima se află în regiunea transnistreană. Gheorghe Bivol, procuror de caz: „Din informaţiile obţinute s-a stabilit că victima se află în custodia aşa-ziselor structuri ale forţelor de la Tiraspol. A fost necesară prelungirea arestului preventiv în privinţa învinuiţilor, deoarece urmărirea penală se află în desfăşurare şi este la o etapă destul de avansată”.
Detalii noi în cazul celui de-al treilea învinuit în dosarul decesului din salonul de înfrumusețare
Procuratura Generală anunţă o nouă reţinere în dosarul deschis în urma decesului femeii de afaceri Liubov Babuțchi într-un salon de înfrumuseţare din Chişinău. Învinuita ar fi participat la intervenţia estetică soldată cu moartea tinerei. Joi, aceasta a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, care au admis demersul procurorilor. Învinuita a fost escortată la Judecătoria Chişinău de angajaţii poliţiei. Ea şi-a acoperit faţa şi nu a răspuns la întrebările jurnaliştilor. Nici avocatul acesteea nu a fost mai vorbăreţ.
Guvernul a aprobat reorganizarea Poliției. Mai mulți polițiști vor fi în teren
Guvernul a aprobat, joi, un proiect de lege care prevede reorganizarea Poliției, reducerea sarcinilor administrative și clarificarea rolurilor între Poliție și Carabinieri. Potrivit proiectului, Poliția urmează să fie regionalizată. Mai exact, vor fi trei direcții regionale - Nord, Centru și Sud, precum și două teritoriale - a municipiului Chișinău și a UTA Găgăuzia. În contextul regionalizării, mai mulți polițiști care, în prezent, au obligații administrative și sunt implicați în sarcini birocratice vor fi transferați pe teren. Această măsură va permite o gestionare mai bună a personalului și va crește viteza de intervenție la urgențele anunțate prin 112.
Procuratura Anticorupție a prezentat probele în dosarul Tauber, plecată de trei luni din R. Moldova
Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat prezentarea probelor în dosarul Marinei Tauber și al fostului Partid „Șor”, învinuiți de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și de acceptare a finanțării ilegale din partea grupului criminal omonim. Marina Tauber a plecat din Republica Moldova pe 7 ianuarie, cu permisiunea judecătoarei Olga Bejenari, și nu s-a mai întors. Deputata Marina Tauber a zburat în Turcia după ce magistrata Judecătoriei Chișinău, Olga Bejenari, i-a permis, pe 27 decembrie 2024, inculpatei să plece. Potrivit surselor TVR Moldova, parlamentara nu s-a mai întors de atunci în Republica Moldova.