Extern

Mii de americani au protestat împotriva politicii lui Trump şi Musk

video

Mii de americani au protestat sâmbătă în SUA, inclusiv la Washington, împotriva politicii lui Donald Trump, în prima mobilizare de amploare după revenirea la putere a republicanului, în ianuarie.

O serie de mişcări civile de stânga au îndemnat la manifestaţii în întreaga ţară, contra a ceea ce ele califică drept „acaparare a puterii” de către preşedintele republican.

Unul dintre principalele proteste s-a derulat pe National Mall, imensă esplanadă situată între Capitoliu şi obeliscul Monumentului de la Washington, la o aruncătură de băţ de Casa Albă, într-o atmosferă paşnică.

Mii de persoane s-au adunat acolo de la mijlocul zilei de sâmbătă, afişând pancarte cu mesaje precum „Nu atinge Securitatea Socială” sau „fascismul a sosit”, precum şi drapele americane cu susul în jos, la origine un semnal de primejdie în armată, devenit un semn al protestului politic.

„Ei sunt pe cale să distrugă democraţia”, a declarat pentru AFP, cu referire la Donald Trump şi Elon Musk, Margie, 64 de ani, o pensionară din sistemul public, purtând o cagulă tricotată roz şi turcoaz evocând o mască de gaz.

„Este extrem de îngrijorător să vezi tot ce se întâmplă instituţiilor noastre şi echilibrul puterilor complet bulversat pe toate planurile, de la mediu la drepturile individuale”, a întărit Jane Ellen Saums, 66 de ani, care lucrează în imobiliare la Fairfax, lângă Washington.

În afară de a contingente importante de pensionari, în special din sistemul public, la proteste au participat mulţi tineri, inclusiv copii cu părinţii lor.

„Democraţia nu este de vânzare”, se putea citi pe o pancartă purtată de un tânăr tată cu fiul său într-un cărucior.

Mai multe personalităţi marcante ale democraţilor au luat cuvântul în cadrul manifestaţiei de la Washington.

„Nicio persoană cu simţul moralităţii nu-şi doreşte un dictator ce sabotează economia şi care cunoaşte preţul la tot şi valoarea la nimic”, a declarat parlamentarul american Jamie Raskin, membru al Camerei Reprezentanţilor.

După revenirea sa la Casa Albă, pe 20 ianuarie, Donald Trump invocă legitimitatea populară pentru a justifica intervenţionismul său pe toate planurile, în numele unei concepţii maximaliste a prerogativelor executivului.

Printre nemulţumirile populaţiei se numără tăierile din sistemul de ajutoare sociale, din educaţie sau cercetare, precum şi disponibilizările a mii de funcţionari.

Mulţi dintre alegătorii democraţi reproşează partidului lor că nu se face auzit şi că este neputincios în faţa loviturilor administraţiei Trump.

La New York, unde manifestaţia de protesta a adunat de asemenea multă lume, o protestatară care lucrează în sistemul de învăţământ superior, Rachael Nevins, s-a declarat „foarte îngrijorată de atacurile contra cunoaşterii”, în special prin îngheţarea burselor pentru cercetători şi studenţi.

Manifestaţii similare au avut loc sâmbătă în alte oraşe ale lumii, în special la Berlin, Paris, Roma şi Londra.

Donald Trump a promis în timpul campaniei sale că va reduce ponderea statului federal şi va tăia din cheltuielile publice. El a încredinţat această misiune aliatului său multimiliardar Elon Musk, cu metode criticate de opoziţia democrată şi sindicate, care le consideră brutale şi arbitrare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter