Social

Mai multe gospodării din oraşul Bucovăţ, raionul Străşeni, sunt în pericol din cauza alunecărilor de teren

Mai multe gospodării din oraşul Bucovăţ, raionul Străşeni, sunt în pericol din cauza alunecărilor de teren

Mai multe gospodării din oraşul Bucovăţ, raionul Străşeni, sunt în pericol din cauza alunecărilor de teren. Necazul oamenilor a început în această primăvară, când în urma ploilor abundente s-a surpat o bucată de drum din preajma caselor. Comisia pentru Situaţii Excepţionale a alocat din fondul de intervenție al Guvernului peste 120 de mii de lei pentru elaborarea unui proiect privind măsurile împotriva alunecărilor de teren. Din cauza unor proceduri birocratice, lucrările de consolidare ar putea începe abia anul viitor.

„- Aceşti stâlpi, erau mai la deal de acest copăcel.
- Adică câţiva metri mai la deal?
- Da.”

Bucata de pământ care a luat-o la vale s-a oprit la doar câţiva metri distanţă de casa familiei Varzari din Bucovăţ. Soţii spun că şi-au construit locuinţa acum 20 de ani. Primele alunecări de teren au început acum aproape jumătate de an şi de atunci dorm cu frica-n sân.

AGLAIA VARZARI, locuitoare a oraşului Bucovăţ: „Ne este frică că copii nu sunt acasă. Şi nu ştim, să mai facem ceva mai departe, să nu mai facem (reparaţie). Noi suntem bătrâni şi zicem, că am muri, şi nu o să aibă de unde să ne scoată. O să zică că au muncit o viaţă şi...”

În zona afectată de alunecări este şi gospodăria lui Petru Burghilă.

PETRU BURGHILĂ, locuitor al oraşului Bucovăţ: „Aici, când ai da, toată zona asta din Bucovăţ e în zona de risc. Nu-i numai la mine. Dacă plouă tare o să se pornească mai departe asta vreai nu vreai. E clar că ne temem, dar ce să facem.”

Dezastrul a început în luna aprilie. Atunci a plouat abundent câteva zile, iar o porţiune de pământ s-a surpat, fiind distrusă şi o bucată de stradă. Iniţial, autorităţile au îngrădit zona, apoi au restricţionat circulaţia transportului.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Ultimele șase luni au fost destul de secetoase, asa că nu au avut loc alte alunecări de teren. Oamenii se tem însă că situația s-ar putea agrava după ploile de toamnă. În pericol sunt trei case care se afla puțin mai la vale și o gospodărie la doar câțiva metri distanță de locul de unde au pornit alunecările.”

Primarul localităţii, Mariana Dîmcenco, spune că a cerut ajutorul autorităţilor raionale, însă nu s-a făcut nimic din lipsa banilor. S-a adresat şi la  Guvernul, care a cerut un proiect de realizare a lucrărilor. Astăzi, în sfâşit, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a alocat peste 123 de mii de lei pentru elaborarea studiului. Problema rămâne, însă, departe de a fi soluţionată, susţine primarul. La mijloc sunt nişte proceduri birocratice.

MARIANA DÎMCENCO, primarul oraşului Bucovăţ, raionul Anenii Noi: „Cu documentaţia tehnică e semnat contractul care va fi gata ffinal de noiembrie, decembrie. Evident că vom aplica dosarul către comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova în luna iuanuarie.”

Potrivit calculelor preliminare, pentru implementarea unor măsuri care să oprească alunecările ar fi nevoie de vreo 2 milioane de lei. Autorităţile locale speră să obţină aceşti bani de la Guvern.  

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter