Extern

Lideri europeni, îngrijorați de potențiala vizită a lui Viktor Orban la Moscova: Președinția Consiliului UE nu are mandat pentru dialog cu Rusia în numele UE

post-img
Vladimir Putin, Viktor Orban

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi premierul polonez, Donald Tusk, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la informaţiile de presă care anunțau o vizită, vineri, la Moscova, a prim-ministrului ungar, Viktor Orban, care tocmai a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

“Preşedinţia prin rotaţie a UE nu are mandat pentru a se angaja în dialog cu Rusia în numele UE. Poziţia Consiliului European este clară: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuţie nu poate avea loc fără Ucraina”, a scris, pe X, Charles Michel, cel care a renunțat la ideea de a demisiona din funcție pentru a candida la alegerile pentru Parlamentul European deoarece ar fi însemnat că Viktor Orban ar fi trebuit să asigure interimatul funcției de președinte al Consiliului European.


Donald Tusk a reacţionat şi el pe aceeași rețea socială: “Viktor Orban, zvonurile despre vizita dumneavoastră la Moscova nu pot fi adevărate, nu-i aşa?”.


Potrivit site-ului de investigaţii online VSquare, specialist în Europa Centrală, precum şi RFE/RL, bazându-se pe surse anonime, Viktor Orban este aşteptat vineri în capitala Rusiei, la trei zile după o vizită neaşteptată la Kiev, potrivit CaleaEuropeană.

Un oficial al UE de la Bruxelles a declarat pentru AFP că “numeroasele încercări” pentru a confirma rapoartele privind vizita lui Orban “au fost fără succes”.

Orban “nu a informat despre o călătorie la Moscova”, a declarat oficialul, adăugând că, dacă prim-ministrul ungar ar fi pus întrebarea, “preşedintele Michel l-ar fi sfătuit cu fermitate împotriva unei asemenea vizite”.

La o zi de la preluarea președinției Consiliului UE, premierul Ungariei a efectuat prima sa vizită în Kiev de la începutul războiului. Deși l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul Ungariei în timpul președinției Consiliului UE, el i-a cerut preşedintelui ucrainean să ia în considerare posibilitatea unei “încetări a focului rapide”, care să fie “limitată în timp şi să permită accelerarea negocierilor de pace”.

În pofida războiului, Ungaria şi-a întărit legăturile politice şi economice cu Kremlinul. Viktor Orban s-a întâlnit, de altfel, cu Vladimir Putin la Beijing în octombrie 2023, pentru a discuta despre cooperarea energetică.

El dezaprobă sancţiunile adoptate împotriva Rusiei şi se remarcă şi prin opoziţia faţă de orice ajutor militar acordat Kievului, blocând în mod regulat eforturile europene în acest domeniu. Orban s-a mai opus cu înverşunare oricăror discuţii privind aderarea Ucrainei la UE, considerând că această ţară nu este pregătită, dar a acceptat în cele din urmă să părăsească masa summitului celor 27 în decembrie, astfel încât ceilalţi 26 de lideri să decidă deschiderea negocierilor.

Dacă acest lucru se va confirma, va fi prima vizită a unui lider european la Moscova după cea a cancelarului austriac Karl Nehammer, în aprilie 2022.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter