Actualitate

/TVR Bref / Transnistria, din nou fără gaze, ambasadorul rus Ozerov a defilat la Orhei

post-img
Ilustrație de Serghei Rusu

TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc luni, pe 7 aprilie.

Regiunea transnistreană a rămas din nou fără gaze

Pe 5 aprilie, furnizarea de gaze naturale în regiunea transnistreană a fost întreruptă din cauza unor „probleme tehnice”. Livrarea gazelor va rămâne suspendată până pe 8-9 aprilie conform unui comunicat al administației separatiste de pe malul stâng al Nistrului. În cadrul unei conferințe, pretinsul ministru al dezvoltării economice al regiunii secesioniste, Serghei Obolonik, a informat că, începând de marți sau miercuri, se va relua furnizarea de gaze și, odată cu aceasta, și încălzirea centralizată. De asemenea, Obolonik a precizat că sezonul de încălzire va fi prelungit în regiune până pe 13 aprilie.


Svetlana Popan, complicele Evgheniei Guțul, plasată sub control judiciar

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a plasat-o, luni, sub control judiciar pe 60 zile pe fosta secretară a Partidului „Șor”, Svetlana Popan. Procurorii solicitaseră arest preventiv. Svetlana Popan are statut de complice în dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor” împreună cu guvernatoarea regiunii găgăuze, Evghenia Guțul. „Acuzațiile în privința inculpatei (Svetlana Popan – n.r.) sunt examinate în cadrul aceleiași cauze penale împreună cu Evghenia Guțul. La 27 martie (...), Procuratura Anticorupție a înaintat un demers de aplicare a măsurii preventive privative de libertate”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Paradă cu iz sovietic în fieful lui Șor, la Orhei, cu participarea ambasadorului rus Ozerov

Persoane aflate în slujba condamnatului fugar Ilan Şor au organizat, luni, o așa-zisă paradă la Orhei. Tineri îmbrăcaţi în uniforme militare sovietice au mărşăluit pe străzile oraşului, în ziua în care s-au împlinit 81 de ani de la ocuparea Orheiului de către Armata Roşie, în 1944. În fruntea coloanei au fost mai mulţi susținători ai lui Şor, printre care primarul Orheiului, Tatiana Cociu, liderul Partidului „Şansă”, Alexei Lungu, dar şi mai mulţi deputaţi apropiaţi oligarhului fugar. La aşa-zisa paradă a participat şi ambasadorul Rusiei la Chişinău, Oleg Ozerov. Manifestaţia a avut loc în timp ce Ucraina este zilnic bombardată de armata rusă.


„Soldățeii Kremlinului”. Comuniştii şi socialiştii insistă pe legea „agenţilor străini”

Comuniştii şi socialiştii spun că nu vor renunţa la proiectul legislativ privind statutul „agenţilor străini” în Republica Moldova, pe modelul rusesc. 135 de organizații ale societății civile au condamnat înregistrarea iniţiativei în Parlament şi au calificat acțiunile autorilor, toţi deputați ai Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, drept o manifestare a disprețului față de drepturile fundamentale ale omului și ale libertăţii presei. Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale spun că proiectul de lege, inspirat din cele promovate de regimuri autocratice cum ar fi cel din Federația Rusă, este incompatibil cu statul de drept. Iar măsurile propuse de cei şase deputaţi BCS vor limita capacitatea ong-urilor de a-şi desfăşura activitatea.


„O justiție complice”. 27 de ong-uri și activiști civici solicită desecretizarea dosarelor 7 aprilie

Desecretizarea imediată a dosarelor, combaterea impunității, mecanisme de protecție a victimelor torturii, toleranță zero față de tortură; recunoașterea abuzurilor, îndeplinirea angajamentelor internaționale și naționale privind eradicarea torturii și relelor tratamente – acestea sunt revendicările a 27 de organizații neguvernamentale și activiști civici, cu prilejul împlinirii a 16 ani de la manifestațiile violente din 7 aprilie 2009. „În Republica Moldova, la 16 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009, justiția a eșuat în a-și face datoria! Dreptatea rămâne o promisiune trădată”, se menționează în demersul celor 27 de asociații și activiști civici publicat pe pagina Promo-LEX.

Familia Regală a României își reafirmă sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, şi Alteța Sa Regală, Principele Consort Radu, s-au aflat luni la Chişinău. Membrii Casei Regale Române s-au întâlnit cu preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, și și-au reafirmat sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova. În aceeași zi, familia Regală a deschis și cea de-a treia ediţie a Forumului Economic organizat sub auspiciile Coroanei Române. Forumul Economic de la Chişinău a reunit un număr record de participanţi, peste 500. Au fost prezente personalităţi din domeniul economic, diplomatic şi academic care au adus in prim-plan tendinţele actuale şi oportunităţile de investiţii.

Ala Nemerenco recunoaște încălcări medicale în cazul decesului femeii gravide de la Edineț

Ministerul Sănătății a constatat deficiențe în activitatea spitalului din Edineț în cazul decesului unei femei de 32 de ani și al bebelușului ei ne-născut la scurt timp după ce travaliul a fost declanșat prin administrarea de medicamente. Ancheta a relevat însă că nu s-a putut stabili o legătură directă între aceste nereguli și moartea femeii din 29 ianuarie 2025. „Noi (...) am recomandat administrației spitalului niște măsuri destul de punitive pentru personalul medical. Așteptăm ca administrația spitalului să se plieze pe aceste recomandări, deoarece noi, la minister, nu avem dreptul asupra unor măsuri luate față de cadrele medicale, deoarece ele sunt în contract de activitate cu administrația instituției”, a explicat Ala Nemerenco.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor