Comuniştii şi socialiştii spun că nu vor renunţa la proiectul legislativ privind statutul „agenţilor străini” în Republica Moldova, pe modelul rusesc chiar dacă 135 de organizații ale societății civile au condamnat înregistrarea iniţiativei în Parlament şi au calificat acțiunile autorilor, toţi deputați ai Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, drept o manifestare a disprețului față de drepturile fundamentale ale omului și ale libertăţii presei.
Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale spun că proiectul de lege, inspirat din cele promovate de regimuri autocratice cum ar fi cel din Federația Rusă, este incompatibil cu statul de drept. Iar măsurile propuse de cei şase deputaţi BCS vor limita capacitatea ong-urilor de a-şi desfăşura activitatea. În opinia autorilor proiectului, ''agent străin'' poate fi catalogată orice persoană juridică sau fizică ce primește din străinătate cel puţin jumătate din veniturile sale.
DIANA CARAMAN, deputat BCS: Organizaţiile care nu au nimic de ascuns nu ar trebui să se teamă. Este actual acest proiect de lege după scandalul anunţat de administraţia Trump cu privire la USAID.
ADRIAN ALBU, deputat BCS: Este un proiect bine venit oricând. Are loc transparentizarea proceselor. Atât timp cât acest proces nu duce la oprirea sau anumite impedimente de desfăşurare a activităţii, eu nu văd o problemă. Sunt în ţări cu o democraţie puternică astfel de legi, cum ar fi America, Franţa. De aceea, eu nu văd o problemă.
IGOR GROSU, preşedinte, Parlamentul Republicii Moldova: Ei nu fac nimic decât să se comporte ca nişte soldăţei ai Kremlinului. Nu vin cu nimic original decât să execute ordinele care vin de la Kremlin. Aceste emanaţii au avut loc şi în Federaţia Rusă, unele în Georgia, de Belarus nici nu mai vorbesc. Nu fac nimic decât să arate un comportament de slugă prin care se tem de presa liberă. Evident că noi nu vom permite ca astfel de nebunii, asta e o nebunie, nimic altceva, în stilul Kremlinului, în stilul Coreei de Nord.
Pentru entitățile sau persoanele care nu se vor înregistra în "Registrul Agenților Străini", autorii proiectului propun amenzi de până la 200 de mii de lei. O astfel de lege a apărut, mai întâi, în Federaţia Rusă, pentru controlul organizaţiilor internaţionale. Ulterior, un act similar a fost adoptat şi în Georgia de guvernarea pro-Kremlin, ceea ce a generat proteste masive. Din cauza acestei legi, de altfel, UE a oprit procesul de aderare a Georgiei și a înghețat asistența financiară. Analiştii şi experţii în drepturile omului sunt de părere că un astfel de act normativ încalcă dreptul la libertatea de exprimare şi de asociere.
REDACTOR: ANGELINA UNGUREANU