Desecretizarea imediată a dosarelor, combaterea impunității, mecanisme de protecție a victimelor torturii, toleranță zero față de tortură; recunoașterea abuzurilor, îndeplinirea angajamentelor internaționale și naționale privind eradicarea torturii și relelor tratamente – acestea sunt revendicările a 27 de organizații neguvernamentale și activiști civici, cu prilejul împlinirii a 16 ani de la manifestațiile din 7 aprilie 2009.
„În Republica Moldova, la 16 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009, justiția a eșuat în a-și face datoria! Dreptatea rămâne o promisiune trădată. De 16 ani, victimele represiunilor din 7 aprilie 2009, societatea civilă și apărătorii drepturilor omului cer Adevăr, Răspundere și Dreptate. Însă justiția rămâne tăcută, iar impunitatea s-a transformat din excepție în regulă”, se menționează în demersul celor 27 de asociații și activiști civici publicat pe pagina Promo-LEX.
„Pe 6 aprilie 2009, mii de cetățeni s-au adunat pașnic în fața instituțiilor statului, manifestându-și dezacordul față de rezultatele alegerilor parlamentare. A doua zi, pe 7 aprilie, protestele au escaladat, iar răspunsul autorităților a fost unul brutal. Cel puțin, 600 de persoane au fost reținute în mod arbitrar, bătute, torturate și deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare și, cel puțin, patru persoane au murit în condiții suspecte. Rudele acestora încă așteaptă un răspuns…”
Potrivit asociațiilor semnatare, aceste crime nu sunt doar o pată vie pe conștiința statului, ci și o dovadă clară a eșecului Moldovei de a-și respecta obligațiile internaționale privind prevenirea torturii și protecția drepturilor fundamentale ale omului.
„Ce a făcut justiția în această perioadă? Aproape nimic. Deși Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat reluarea investigațiilor în 2021, niciun rezultat concret nu a fost comunicat public. Amnesty International Moldova a reiterat solicitările de desecretizare a dosarelor pe marginea evenimentelor din 7 aprilie 2009, precum și informații despre persoanele trase la răspundere pentru acele crime”, se mai spune în demersul asociațiilor.