Mai multe exponate din Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, piese din tezaurul dacic al României, au fost furate noaptea trecută, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al României.
Despre acest fapt a fost notificat atât Muzeul Național de Istorie a României, cât și Ministerul Culturii din România, iar Ambasada României la Haga a fost la rândul ei notificată de MAE olandez.
Potrivit MAE, Muzeul din Drents găzduia expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”. Clădirea a fost afectată de o explozie, care a avut drept scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului.
„Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare”, se mai spune în comunicatul MAE.
Potrivit Ministerului Culturii al României, printre piesele furate se regăsește coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV î.Hr.) și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.) - unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României.
Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol.
Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române, totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România.
Expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”, deschisă publicului din 7 iulie 2024 și care urma să se închidă pe 26 ianuarie 2025, a adunat peste 77.000 de vizitatori. Expoziția a inclus 673 de bunuri arheologice din metale prețioase, provenind din patrimoniul național al României.
Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu mai multe muzee din România, inclusiv Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc și multe altele.