Procuratura Anticorupție susține că deputatul Andrian Cheptonar ar spune minciuni atunci când declară că Marina Tauber a avut posibilitatea să iasă din țară și să fie examinată cauza penală în lipsa ei din cauza procuroriloranticorupție. În același timp, instituția pledează pentru implicarea activă și urgentă a deputaților în modificarea legii pentru a permite procuraturii să conteste încheierile instanței de judecată atunci când unor deputați le este interzis să părăsească teritoriul R. Moldova.
„În ciuda avertismentelor repetate ale Procuraturii Anticorupție către Parlament de a schimba legea pentru a permite procurorilor să conteste astfel de decizii ale instanțelor de judecată, până în ziua de azi, legea încă nu permite procurorilor să conteste decizii vădit nerezonabile, care pun în pericol posibilitatea statului de a trage la răspundere penală persoanele inculpate de infracțiuni de corupție la nivel înalt”, se spune în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Totodată, instituția susține că a solicitat mereu o măsură preventivă potrivită pentru a asigura buna desfășurare a procedurii de judecată și a preveni riscul de eschivare.
„Deseori, instanța de judecată sau Curtea de Apel Chișinău au acceptat poziția avocaților și a respins solicitările procurorilor anticorupție. De exemplu, în februarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a admis recursul avocaților și a revocat obligații stabilite anterior; în iulie 2023, instanța de judecată a respins demersul procurorilor de prelungire a arestului la domiciliu”, se mai afirmă în același comunicat.
În septembrie 2024, folosind noile prevederi în Codul de procedură penală aprobate de Parlament și intrate în vigoare în august 2023 (art. 321 alin. (3) Codul de procedură penală), inculpata a solicitat judecarea cauzei în lipsa sa – un drept care nu poate fi îngrădit de procuror sau instanță. Până la 27 decembrie 2024, a existat măsura preventivă, obligarea de a nu părăsi Republica Moldova.
Ca rezultat al deciziilor instanțelor de judecată, din martie 2023 – decembrie 2024, Marina Tauber a ieșit din țară de 12 ori, revenind și prezentându-se mereu la ședințele de judecată.
La 26 decembrie 2024, Procuratura Anticorupție a depus un demers pentru prelungirea măsurii de a nu părăsi republica. La 27 decembrie 2024, instanța de judecată a respins demersul procurorilor anticorupție și a revocat măsura preventivă, permițându-i Marinei Tauber să părăsească teritoriul Republicii Moldova fără restricții.
La 7 ianuarie 2025, Marina Tauber a părăsit Republica Moldova prin Aeroportul Chișinău, cu ruta aeriană spre Istanbul. De atunci, au avut loc ședințe de judecată în lipsa inculpatei pentru a nu tergiversa examinarea cauzei, precizează sursa citată.
Potrivit instituției, în martie 2024, Procuratura Anticorupție a propus Ministerului Justiției modificări în Codul de procedură penală să permită procurorilor să conteste deciziile instanțelor de fond cu privire la măsuri preventive, dar acestea nu au fost introduse în lege până în prezent.