Social

Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi

post-img
Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi

Creștinii ortodocși de stil vechi îi sărbătoresc miercuri pe Sfinții Trei Ierarhi - Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, care sunt considerați unii dintre cei mai mari teologi creștini. Cu această ocazie, în lăcașurile sfinte din țară sunt oficiate servicii divine.

Cei trei mari dascăli ai creştinătăţii – Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigorie Teologul au trăit în secolul al IV-lea. Aceștia au studiat la cele mai înalte şcoli din Alexandria şi Atena, fiind admiraţi de marile personalităţi ale vremii, pentru înțelepciunea lor, scrie moldpres. 

Cei trei şi-au dăruit averile Bisericii şi săracilor şi s-au dedicat slujirii lui Dumnezeu, mai întâi ca monahi, iar apoi ca înalţi ierarhi şi dascăli.

Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigorie Teologul au lăsat scrieri de mare importanță pentru doctrina creștină. Sfântul Vasile cel Mare a fost episcop de Cezarea în Capadocia, în sec. IV. Este primul episcop creștin care a pus problema unei asistențe sociale organizate în Biserică.

Al doilea Sfânt Ierarh, Grigorie Teologul a fost coleg de școală cu Sfântul Vasile cel Mare la Atena, și episcop de Sasima. El a fost chemat de credincioșii din Constantinopol să le fie episcop. Sfântul Grigorie și-a câștigat renumele de Teologul prin cele cinci cuvântări ținute într-o bisericuță, despre Sfânta Treime, despre egalitatea și distincția celor trei persoane ale Sfintei Treimi.

Sfântul Ioan Gură de Aur a fost și el Arhiepiscop de Constantinopol între anii 398 și 407. Era un orator fără egal în vremea lui. El a lăsat Bisericii multe comentarii biblice și Sfânta Liturghie care se oficiază în cea mai mare parte a anului în biserici.

Potrivit cărților bisericești, cei Trei ierarhi, Vasile, Grigorie și Ioan, au fiecare câte o zi de sărbătoare în calendarul creștin, dar ei sunt pomeniți și la 12 februarie împreună. 

Sărbătoarea comună a Sfinților Trei Ierarhi de astăzi vorbește despre ierarhia care nu învrăjbește, ci unește prin credință și iubire. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimbă vremea. 

De acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea dă spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvara va fi friguroasă, dacă e ger, vara va fi călduroasă. Tradiția populară mai spune că cine va lucra în aceasta zi, nu-i va merge bine „în ale casei” și poate să orbească. 

La sate se obișnuiește ca în această zi de sărbătoare să se facă praznice de pomenire a morților, iar fetele tinere se roagă și țin post pentru a fi fericite. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter