România la zi

Parlamentul Suediei spune „da” aderării României la Schengen. Bogdan Aurescu: Demersurile noastre au avut succes

post-img
epa09824531 Romanian Foreign Minister Bogdan Aurescu, accompanied by Italy's Foreign Minister (not pictured), speaks during a common statement that concluded their official meeting held at Foreign Ministry headquarters in Bucharest, Romania, 14 March 2022. The meeting between the ministers focused on how to manage the effects of the Russian invasion of Ukraine, including the humanitarian crisis generated by Russia's intervention in Ukraine and its impact on European security. EPA/ROBERT GHEMENT
Sursa foto: Stirile PROTV

Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen, după ce Comisia pentru afaceri juridice și Comisia pentru afaceri europene din legislativul de la Stockholm au evaluat pozitiv aderarea României la spațiul de liberă circulație, a anunțat ministrul de externe Bogdan Aurescu, scrie caleaeuropeană.ro.

BFCO

“Salut rezultatul pozitiv de azi din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suediei în favoarea aderării României la Schengen! Mă bucur că demersurile mele pe lângă colegul meu, ministrul Tobias Billstrom, și liderii Partidului Social-Democrat Suedez au avut succes. Acest rezultat de azi din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului suedez vine după un rezultat pozitiv similar al dezbaterii de ieri din Comisia pentru afaceri juridice în favoarea aderării României. Mulțumesc, Suedia!”, a scris Aurescu, pe Twitter.

Ordinea de zi a reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie, care cuprinde o discuție privind aplicarea prevederilor Schengen de către Bulgaria, România și Croația și obiectivul adoptării unor decizii în acest sens, urmează a fi definitivată la reuniunea Comitetului Reprezentanților Permanenți, care reunește ambasadorii statelor UE, și care va avea loc pe 7 decembrie.

După anunțul cancelarului german Olaf Scholz din luna august privind susținerea pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen și sprijinul din partea Comisiei Europene și a Parlamentului European, s-au păstrat obiecții din partea Olandei și au apărut obiecții din partea Austriei și a opoziției din Suedia care susține guvernul minoritar în Parlament în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen prin cooptarea Bulgariei și a României.

Surse oficiale au declarat pentru CaleaEuropeană.ro că guvernul olandez a asigurat că “va propune Parlamentului un vot pozitiv pentru România”, în vreme ce social-democrații din Parlamentul Suediei au spus “da” aderării României și Bulgariei la Schengen și s-au declarat pregătiți să susțină poziția Guvernului de la Stockholm.

În schimb, cancelarul austriac Karl Nehammer a precizat că va susține aderarea Croației, în vreme ce va fi foarte critic în ceea ce privește România și Bulgaria, îngrijorările Vienei fiind legate de rutele pentru migranți.

BFCO

Ca parte a eforturilor de a convinge partenerii europene, ministrul român de interne s-a întâlnit la Viena cu omologul austriac prezentându-i date oficiale care atestă că doar 2,7% dintre migranții care au ajuns în UE au tranzitat țara noastră. Discuții sunt așteptate să aibă loc în acest weekend la reuniunea liderilor PPE de la Atena, unde vor participa atât președintele Klaus Iohannis, cât și cancelarul Austriei Karl Nehammer.

Un vot asupra extinderii spaţiului Schengen este programat la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8-9 decembrie, conform agendei pe care o promovează președinția cehă a Consiliului. În pregătirea acestui moment, Comisia Europeană a solicitat Consiliului Uniunii Europene să adopte fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen.

De asemenea, misiunea voluntară de evaluare a implementării de către România a acquis-ului Schengen care s-a aflat la mijlocul lunii noiembrie în țara noastră și din care au făcut parte experți ai Comisiei Europene, ai Consiliului și experți din țări membre precum Olanda, Cehia, Suedia și Germania, a publicat un raport favorabil pentru țara noastră.

O altă piedică în calea aderării României la Schengen, evocată în ultimul deceniu de către Olanda, a fost Mecanismul de Cooperare și Verificare, însă, în raportul publicat pe 22 noiembrie, Comisia Europeană a concluzionat că ”România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul MCV la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi închise în mod satisfăcător”.

“Suntem pregătiți să colaborăm, suntem pregătiți să găsim noi soluții și suntem pregătiți să avem un vot pe 8 decembrie”, a declarat, recent, președintele Klaus Iohannis.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter