Actualitate

Proiect transfrontalier: Peste 250 de profesionişti vor contribui la îngrijirea copiilor vulnerabili

video

Un nou proiect transfrontalier Republica Moldova-România finanţat de Uniunea Europeană va asigura instruirea a peste 250 de profesionişti, care vor contribui la tranziţia îngrijirii copiilor din instituţiile rezidenţiale către comunitate şi familie. Această iniţiativă va fi implementată în perioada aprilie 2025 - septembrie 2026 şi va fi însoţită şi de o campanie de informare.

Proiectul este implementat de CCF Moldova în parteneriat cu Asociaţia "Salvaţi Copiii", Iaşi.

LILIANA ROTARU, preşedinte, CCF Moldova: În ultimii aproape 20 de ani şi Moldova şi România au înregistrat progrese foarte mari, servicii noi, a scăzut numărul de copii în instituţii, a scăzut numărul de instituţii, dar copiii rămaşi au nişte circumstanţe de viaţă foarte complexe, nişte probleme de familie de dizabilitate, de loc de trai, de sărăcie care îi afectează şi este foarte complicat de găsit soluţii.

CORINA MIGHIU, coordonator de programe, Organizaţia "Salvaţi Copiii", Iaşi: Prin acest proiect noi ne dorim practic să contribuim la împărtăşirea experienţei României în reforma de protecţia copilului şi împreună să învăţăm unii de la ceilalţi ce înseamnă îngrijirea în comunităţi, ce înseamnă dezvoltarea de servicii, astfel încât să prevenim instituţionalizarea copiilor.

În cadrul proiectului se va desfăşura şi o campanie de conştientizare care ar trebui să ajungă la 250 de mii de persoane şi se va crea o reţera de colaborare între specialiştii în protecţia copilului din ambele ţări.

IGOR CHIŞCĂ, şef, Direcţia Politici de Protecţie a Drepturilor Copilului şi Familiilor cu Copii, MMPS: Cu siguranţă, s-au făcut multe, au fost înregistrate progrese semnificative. Actualmente, în Republica Moldova sunt mai puţin de 500 de copii în sistemul rezidenţial.

MARINA PRETECA-NEAGA, şef, Secţia Planificare şi Cooperare Regională, ADR Centru: Începând cu luna martie ADR Centru a fost desemnată ca oficiu- antenă a secretariatului pentru implementarea proiectului. Oficiul- antenă va acorda tot sprijinul şi suportul necesar beneficiarilor din Republica Moldova.

Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027, prin care se finanţează această iniţiativă, are un buget de peste 439 de mii de euro de la Uniunea Europeană.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter