Actualitate

Șase pompieri basarabeni au fost instruiți la o școală din România

post-img
IGSU

Șase pompieri din cadrul IGSU din Republica Moldova au absolvit cursul de formare inițială în cadrul Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, România. Instruirea subofițerilor basarabeni alături de omologii români s-a desfășurat în perioada 12 februarie – 20 decembrie 2024.

BFCO

Procesul de instruire a cuprins atât aspecte teoretice, cât și practice, unde generația nouă de salvatori au însușit tehnici și metode noi în domeniul lichidării incendiilor, salvării persoanelor de la înălțime și din fântâni, dar și salvarea sinistraților din bazine acvatice. Totodată, subofițerii au dobândit noi abilități în efectuarea lucrărilor de descarcerare, dar și acordării primului ajutor calificat. 

De asemenea, participanții au avut posibilitatea de a explora tehnica și autospecialele de intervenție, dar și au intervenit în situații de risc simulate, alături de paramedicii Serviciului Mobil de reanimare și Descarcerare.

Procesul de instruire a fost planificat și desfășurat conform standardelor ocupaționale care descriu competențele și performanțele individuale specifice situațiilor de urgență, atât în plan național, cât și internațional.

Demersul didactic a vizat formarea competențelor necesare îndeplinirii eficiente a misiunilor specifice, dar și modelarea personalității absolvenților potrivit valorilor umanistice și etice, astfel încât aceștia să demonstreze o atitudine civică ireproșabilă atât în activitatea profesională, cât și în viața de zi cu zi.

În cadrul cursul de formare inițială au participat în total 300 de salvatori români și moldoveni, care au absolvit cu rezultate remarcabile parcursul instructiv, fiind înregistrată media generală de 8,90 pentru calificarea de „subofițeri de pompieri și protecție civilă” și 9,03 pentru calificarea de „maiștri militari”. 

BFCO

După finalizarea cursului participanții au primit diplome de calificare, care le confirmă formarea lor profesională, pentru a putea ulterior să intervină în situații de risc și excepționale, în vederea salvării vieților omenești.

Participarea salvatorilor basarabeni la această instruire reprezintă o componentă din cadrul Planului de cooperare în domeniul formării profesionale al Ministerelor Afacerilor Interne din România și Republica Moldova.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter