East Stratcom, grupul operativ din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS) își îmbogățește paleta de instrumente menite să combată dezinformarea prin adăugarea unei noi secțiuni site-ului EUvsDinsinfo, primul proiect al UE de sensibilizare cu privire la acest fenomen, relatează CaleaEuropeană.ro.
Potrivit EEAS, noua rubrică denumită ”Learn” (n.r. învață), lansată în debutul Săptămânii mondiale a alfabetizării mediatice și informaționale, explică mecanismele, tacticile, narațiunile comune și actorii din spatele dezinformării și manipulării informațiilor. Ea oferă informații despre ecosistemul mediatic pro-Kremlin și explică, de asemenea, filozofia care stă la baza manipulării și interferenței informaționale străine. Cititorii pot găsi, de asemenea, tehnici de răspuns ușoare pe care oricine le poate aplica, iar ulterior își pot exersa abilitățile nou dobândite prin intermediul unor chestionare și jocuri.
”Learn” își propune să îi învețe pe cititori cum să evalueze relevanța și credibilitatea surselor și a conținutului acestora, precum și cum să raporteze și să reacționeze la dezinformare.
Aceste competențe, conform Cadrului de competențe digitale pentru cetățeni (DigComp 2.2), recent publicat, sunt esențiale pentru cetățeni informați. Conținutul paginii poate fi transpus cu ușurință în exerciții practice și studii de caz care să fie discutate la clasă.
Serviciul European de Acțiune Externă amintește că au trecut opt luni de când Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei, fiind observată încă din toamna anului trecut o consolidare militară care a devenit ulterior evidentă.
La fel de evidente au devenit și eforturile de pregătire a terenului pentru agresiune în spațiul informațional, mai amintește EEAS.
În ultimele trei luni care au precedat invazia din 24 februarie, grupul operativ East Stratcom a observat o multiplicare a narațiunilor de dezinformare promovate de econsistemul (dez)informațional rusesc.
Utilizarea cuvântului-cheie ”nazist” de către sursele cunoscute pentru răspândirea dezinformării a crescut cu peste 300%, în vreme ce termenul ”genocid” a înregistrat un apogeu de 500%.
În ultimele 12 luni, peste 1200 de cazuri de dezinformare au fost înregistrate de EUvsDisinfo: atacau Ucraina, Uniunea Europeană, statele membre și întreaga comunitate care a criticat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Necesitatea unei noi rubrici apare în contextul în care războiul rus și campaniile de dezinformare ale Moscovei sunt în derulare.
Obiectivul acestei manipulări este acela de a crea falii în societatea europeană, să alimenteze clivajele, să creeze confuzie și să distragă atenția de la agresiunea Rusiei și de la crimele de război comise în Ucraina.