Actualitate

Igor Șarov: De 9 mai se face diferența între două lumi. Una care aduce pace, prosperitate, valori democrative și o lume care aduce regimuri autoritare și război

post-img
Igor Șarov

De 9 mai se face diferența între două lumi. Una care aduce pace, prosperitate, valori democrative și o lume care aduce regimuri autoritare și război. Și asta pe parcursul istoriei, nu doar în sec 21”, a declarat istoricul și rectorul USM Igor Șarov, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Igor Șarov a precizat în cadrul emisiunii că atunci când e vorba de UE, e vorba de valori, de standarde cvare aduc succesul.

„Să luăm ca punct de pornire anul 1991 și situația în care se afla România și în care se afla Republica Moldova. Acum din punct de vedere economic, România are investiții în infrastructură, școli modernizate, autostrăzi, situația financiară a profesorilor, medicilor. Cel mai mare câștig al Republicii Moldova după 1991 este libertatea și așa am avut ocazia să fac comparația între cele două sisteme”, a spus Igor Șarov.

Potrivit rectorului USM, Republica Moldova trebuie să lupte nu doar pentru bunăstare, ci și pentru păstrarea libertății de exprimare, menționând că UE investește mult în domeniul educației din Republica Moldova.

„Vorbim astăzi despre sistemul de la Bologna și despre bursele Erasmus oferite de UE ca de ceva normal. Pe parcursul ultimelor 3 ani, investițiile enorme ale partenerilor de dezvoltare au dus la schimbarea la față a USM”, a menționat Igor Șarov.

Acesta a punctat în mod special investițiile făcute de România la USM.

„Investițiile României sunt enorme. Toată universitatea respiră românește”, a conchis Igor Șarov.

Scriitoarea Maria Pilchin a declarat în cadrul emisiunii că vectorul european este foarte important, deși nu este exclusă varianta că doar unirea cu România ar putea salva Republica Moldova de un război.

„Nu știm ce va fi în toamnă dinspre Kremlin și în momentul în care s-ar întâmpla o unire ad-hoc, asta ar aduce o umbrelă NATO peste noi. Dar depinde de deciziile politice”, a spus Maria Pilchin.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din ziua de 9 mai o puteți urmări în continuare.


author-img_1

Cristian Sava

Reporter