Social

Cum a fost sărbătorită Ziua Internațională a Copiilor, la Chișinău

Cum a fost sărbătorită Ziua Internațională a Copiilor, la Chișinău

Astăzi sărbătorim ziua copiilor. Ei sunt viitorul, bucuria, emoţia și nerăbdarea și sunt cea mai bună motivație pentru a trudi să facem în pace o lume mai bună. Multe locuri din Chişinău s-au transformat astăzi într-o adevărată scenă cu spectacole pentru copii iar sute de familii au profitat de vremea bună pentru a celebra copilăria.

Grădina Publică Ştefan cel Mare din Chişinău s-a transformat în "Pădurea fermecată a copilăriei". Copiii veniti acolo au primit câte o hartă care i-a ghidat prin zonele de distractie.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Republican pentru Copii şi Tineret "ARTICO" şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării. TVR Moldova a fost partenerul media al evenimentului.

VIOLINA CRECIUN, şef Secţia Comunicare şi Relaţii Internaţionale ARTICO: „Avem şase zone, una centrală, la scenă, unde vor evolua colectivele Artico, o trupă cu un show de distracţii, bule de săpun, un concurs organizat pentru cei din jurul scenei. De asemenia mai avem patru zone pline de activităţi interactive.”

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova: „ Eu le urez o vacanţă frumoasă tuturor şcolarilor. Sper să găsească timp să mai citească şi să meargă la bunici şi să îşi trăiască copilăria aşa cum ne-am trăit-o noi cu dvs. Şi nouă, maturilor, tare mult mi-aş dori să rămânem copii, să fim buni, să fim deschişi, să fim plini de curiozitate.”

Şi Primăria Chişinău a organizat astăzi mai multe evenimente dedicate copiilor. În Parcul Alunelul a avut loc ediţia a doua a festivalului "Lumea Copilăriei".


La 1 ianuarie 2023, numărul copiilor de până la 17 ani în Republica Moldova a fost de peste 539 de mii, putin peste 21% din numărul total al populației. Din nefericire, natalitatea este in continuă scădere iar asta ar trebui să ingrijoreze autoritățile. Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva, în august 1925, la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor. În unele țări, este sărbătorită la 20 noiembrie, ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter