Social

Medic nutriționist, despre alimentația copiilor: S-a demonstrat că zahărul adăugat excită creierul

video

Un regim alimentar sănătos este foarte important pentru starea de bine a copiilor și reușitele lor la școală. În schimb, o dietă nepotrivită nu aduce beneficii, ba dimpotrivă, anumite probleme.

SERGIU MUNTEANU medic nutriționist: Este important pentru copii să aibă atenție la școală, mai ales când se duc, să fie atenți la lecții și să reziste aceste 40-45 de minute cât durează lecția, să fie concentrați la materialul pe care îl primesc de la școală. De asemenea, este important să aibă energie pentru a ajunge la școală și pentru a putea participa la educația fizică. Se spune că acum foarte des apare sindromul acesta de hiperactivitate la copii; un procent foarte mare dintre ei nu reușesc să stea măcar 10-15 minute la lecție, să fie foarte atenți permanent, se distrează și nu ascultă materia. Dacă, în urmă cu câțiva ani, nu se atrăgea atenția asupra acestui sindrom, acum se acordă multă importanță, deoarece s-a demonstrat că sindromul acesta afectează și adulții. Dar ce trebuie de făcut, ca să nu se ajungă la o asemenea stare de lucruri? SERGIU MUNTEANU, medic nutriționist: S-a demonstrat că concentrația mare de zahăr cristalin în alimente, adică zahărul adăugat, mărește nivelul de excitație a creierului și face ca acesta să funcționeze hiperactiv. De aceea, trebuie să alegem cu grijă alimentele; dacă dorim ceva dulce, mai bine să fie un măr, o banană sau altceva din fructe. Zaharul există și în fructe, dar vine cu antioxidanți și, cel mai important, cu fibre alimentare prebiotice care fac ca zahărul din aceste fructe să nu se absoarbă atât de repede în sânge, să nu crească nivelul de zahăr și să nu provoace această hiperactivitate. Nu trebuie să lipsească din alimentația copiilor produse bogate în Omega 3 și vitamine din grupa B. Acestea sunt: peștele gras, avocado, nucile, semințele, dar și uleiurile extravirgine, presate la rece. SERGIU MUNTEANU, medic nutriționist: Alimentele care conțin Omega 3, să știți de asemenea, sunt foarte discutate. De acum sunt mulți producători care adaugă Omega 3 în alimente fortificate, deoarece este nevoie. Într-adevăr, Omega 3 este ideal pentru sistemul nostru nervos central și periferic și ajută la concentrare. Vitaminele din grupa B au grijă de sănătatea creierului. Acestea se conțin în legume, pe care e bine să le consumăm în stare proaspătă, ori coapte, sau călite, dar nu exagerat de pregătite. SERGIU MUNTEANU, medic nutriționist: Ele generează aceea microflora noastră intestinală, iar când primim legumele acestea și fibrele alimentare din ele, ele dau organismului înapoi anume vitaminele acestea. Ne fac pe noi mai sănătoși; microflora intestinală echilibrată, iar aceasta contribuie la imunitate, 70% din imunitate. SERGIU MUNTEANU, medic nutriționist: Din păcate, mulți copii nu doresc să mănânce legume; asta se face greșeală încă din copilărie, când, de la primul an de viață al copilului, când de la alimentația la sân se trece la alimentația cu diferite fructe și legume, piureuri, deseori se începe cu ceva dulce, mărul, varianta clasică; acolo poate să fie alte fructe, dar de început trebuie să fie bine cu legumele. Mâncărurile de tip fast-food, se știe, nu fac bine deloc copiilor. O alternativă sănătoasă este ca mamele să le pregătească acasă. SERGIU MUNTEANU, medic nutriționist: Chiar dacă facem hamburgerul acela, bulcuța (chifla) să fie din pâine integrală sau cu făină integrală, fără adaos de zahăr. Dacă punem bătută cealaltă sau pârjoala aceea, ca să știm că am pus carne acolo, dar nu pâine, și între carne și între bulcuță să fie legume. O alimentație corectă oferă energie, putere de concentrare și, totodată, formează obiceiuri bune pe termen lung. Un sfat ar fi să consumați fructele și legumele de sezon, cultivate la noi.

author-img_1

Lidia Gorka

Editor