Social

Tinerii din diaspora, reuniți la Chișinău

Tineri diaspora
Sursa video: TVR MOLDOVA

Mai mulţi tineri din Diaspora şi-au dat întâlnire la Chişinău, la un forum al studenţilor care învaţă în străinătate, dar şi la universităţile din Republica Moldova. Participanţii au vorbit despre o serie de proiecte pe care şi-ar dori să le implementeze acasă, după încheierea studiilor, dar şi despre cum văd ei viitorul Republicii Moldova.

Forumul Studenţilor din Diapora a adunat tineri basarabeni care studiază peste hotare, dar şi în Republica Moldova. Aceştia vor face un schimb de experinţă şi vor prezenta, timp de două zile, proiecte cu soluţii pentru anumite probleme sociale. Cinci, cele mai bune, vor fi premiate și vor putea fi implementate în cadrul Ligii Studenților Originari din Republica Moldova.

MIHAELA FURCULIŢĂ, coordonator proiect: „Avem o serie de specialişti atât din domeniul public cât şi din domeniul privat care o să-i ajute pe tineri în procesul de rezolvare a problemelor şi de găsire a soluţiilor. Ceea ce facem astăzi este să lasăm câteva probleme la care tinerii trebuie să găsească soluţii împreună cu specialiştii”.

Un alt scop al forumului este de a convinge tinerii basarabeni din Diaspora ca după încheierea studiilor să revină acasă.

AMBROZIE ŢURCANU, preşedinte, Liga Studenţilor Originari  din Republica Moldova: „Unul dintre principalele scopuri ale Ligii este să identifice studenţii din străinătate şi să-i ţină conectaţi. Vrem să-i şi ancorăm în Republica Moldova, că altfel ei îşi trăiesc o viaţă frumoasă cu succese şi reuşite peste hotare, dar Republica Moldova are doar de pierdut după asta”.

Vitalie Griţco şi-a făcut studiile universitare în România. Cu diploma în mână, tânărul a decis să se întoarcă la Chişinău. Spune că Republica Moldova are nevoie de tineri specialişti, care să schimbe lucrurile în ţară.

VITALIE GRIŢCO, pilot-ajutor-comandant navă, Forţele Aeriene: „Republica Moldova în general, anume din cauza că are nevoie de a creşte noi cadre profesionale are oportunităţi în ceea ce înseamnă instruirea atât la noi în instituţiile militare, cât şi la nivel guvernamental. Instituţiile de stat au proiecte şi cursuri foarte interesant şi care le-ar oferi posibilitatea atât să se devolte cât şi să plece peste hotare în acelaşi timp, cu revenirea ulterioară”.

Şi alţi studenţii ne-au spus că sunt gata să pună umărul la dezvoltarea ţării.

ARIADNA ŢURCANU, studentă în România: „Am decis să vin în această perioadă acasă pentru a participa la acest eveniement şi a face cunoştinţă cu alţi tineri din diasporă este problema generaţii fiind că noi nu mai suntem atât de sociabili şi acest ecest evenimnt este menit să facă tineri să socializeze, să se cunoască mai bine”.

DOINA OLENICI, studentă în Suedia: „Am venit aici să fac cunoştină cu studenţii atât din diasporă, cât şi din Moldova ca să iniţiem ceva împreună, poate proiecte de viitor pentru că eu mă ocup cu voluntariatul în Suedia poate găsim careva proiecte împreună să ne dezvoltăm şi acume este posibilitate online, aşa că totul este posibil”.

AFINA SCUTARI, studentă în Italia:  „Am şi făcut un schimb de experinţă cu instituţiile publice din Republica Moldova, cu un stagiu de practică. Nu exclud posibilitatea de a mă întoarce în Republice Moldova în viitor”.

Forumul Studenţilor din Diaspora este organizat cu sprijinul Biroului Relații cu Diaspora din republica Moldova.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter