Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc miercuri, 2 iulie.
Artişti aplaudaci ai războiului împotriva Ucrainei, plătiți de Usatîi, vor cânta azi la Chişinău
Artiştii care susţin agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei nu sunt bineveniţi în Republica Moldova. Este declaraţia ministrului Culturii după ce organizația „Stop Russian Aggression”, dar şi mai mulţi activişti civici, au cerut să li se interzică accesul în ţară unor artiști ruși invitați la un concert organizat de politicianul Renato Usatîi. Sergiu Prodan, ministrul Culturii: „Intrarea fiecărui artist, dacă vorbim doar de domeniul cultură, sunt evaluate riscurile şi decizia se ia în urma acestor evaluări. În cazul acestor artişti care au intrat pe teritoriul Republicii Moldova nu au fost identificate suficiente riscuri care ar conduce la interzicerea accesului. Artiştii care manifestă sau care transmit mesaje contra Republicii Moldova, artiştii care manifestă susţinerea războiului agresiv din ţara vecină, artiştii care cheamă la ură, dezbinare, nu sunt bineveniţi în Republica Moldova”.
Guvernul a aprobat legea pentru apărarea aeriană. Ce înseamnă acest lucru?
Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Apărării, o nouă lege privind securitatea spațiului aerian național menită să întărească apărarea aeriană a statului, permițând intervenția rapidă împotriva dronelor, rachetelor și altor aparate de zbor ce amenință spațiul aerian al Republicii Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat că legea are o importanță strategică și reprezintă un pas esențial pentru consolidarea sistemului național de apărare. „Contextul geopolitic regional, marcat de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, și avansul rapid al tehnologiilor aeronautice impun un cadru legislativ modern, capabil să răspundă prompt și eficient noilor amenințări”, a spus el.
În Piața Marii Adunări Naționale va fi inaugurată expoziția dedicată deportărilor din 1949
Sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, în Piața Marii Adunări Naționale va fi inaugurată expoziția itinerantă „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească”, organizată de Guvernul Republicii Moldova. Evenimentul va reuni oficialități de rang înalt, printre care președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean, miniștri, deputați, istorici și reprezentanți ai comunității culturale. Potrivit purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, expoziția, aflată la cea de-a treia ediție, va fi deschisă publicului larg până pe 27 iulie. Aceasta este găzduită în două vagoane care prezintă povestea deportărilor staliniste și memoria victimelor terorii sovietice. Primul vagon conține documente, fotografii, obiecte personale și cărți ce ilustrează experiența deportaților, iar al doilea vagon este dedicat unui conținut multimedia pentru a aduce un omagiu victimelor.
Val de demisii la Procuratura Generală și PCCOCS înainte de a li se controla averile
Șaptesprezece procurori și-au dat demisia după ce Comisia de verificare a procurorilor a lansat prima etapă a procesului de evaluare externă a procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și a Cazurilor Speciale (PCCOCS) și al Procuraturii Generale. Conform datelor oficiale, 15 procurori de la PCCOCS și doi de la Procuratura Generală au ales să-și depună demisiile în perioada în care Comisia solicita depunerea declarațiilor de avere și interese pentru ultimii cinci ani; o listă a rudelor apropiate angajate în sistemul judiciar, parchet sau sectorul public; un chestionar de etică și integritate completat. Demisiile vin în contextul aplicării prevederilor legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, o reformă majoră menită să consolideze integritatea sistemului de justiție.
„Dificultăți financiare serioase”. Tiraspolul a ajuns la banii oligarhului Victor Gușan
Oligarhul transnistrean, Victor Gușan, a transferat 35 de milioane de ruble transnistrene, echivalentul a 35 milioane de lei moldovenești, administației orașului Tiraspol pentru cheltuieli esențiale urbii pe fundalul crizei energentice din regiune. Administația secesionistă acuză plăți grele pentru asigurarea regiunii cu gaze, care costă lunar aproximativ 9 milioane de lei doar pentru transportul combustibilului pe teritoriul Republicii Moldova. Regiunea transnistreană se pare că are o întârziere de două-trei luni la achitarea plăților sociale, salariilor și pensiilor. Regimul secesionist pro-rus și-a explicat incapacitatea de plată prin faptul că este obligat să plătească pentru transportarea gazelor pe teritoriul Republicii Moldova.
Peste 2.000 de note au fost majorate la absolvenții de gimnaziu după contestații
2.064 de note au fost majorate în urma contestațiilor depuse de gimnaziștii care nu au fost de acord cu notele primite în cadrul sesiunii de bază a examenelor naționale de absolvire. Rezultatele finale au fost publicate miercuri în instituțiile de învățământ. În total, au fost depuse 9.796 de contestații din cele 93.532 de note acordate în sesiunea de bază. Cele mai multe contestații au fost depuse la proba de examen Istoria Românilor și Universală – 3.548, la limba și literatura română au fost depuse 3.015 contestații, la matematică – 2.422 de contestații, la Limba și Literatura română, alolingvi – 414, iar la Limba și Literatura rusă – 397 de contestații. În urma examinării contestațiilor, rata de promovare la disciplina Istoria Românilor și Universală a crescut cu 0,30 de puncte procentuale și constituie 95,30%.