Cultură

În Piața Marii Adunări Naționale va fi inaugurată expoziția dedicată deportărilor din 1949

post-img
Vizitatorii vor putea vizita expoziția zilnic, între orele 9:00 și 21:00, fiind ghidați de specialiști
Sursa foto: moldpres.md

Sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, în Piața Marii Adunări Naționale va fi inaugurată expoziția itinerantă „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească”, organizată de Guvernul Republicii Moldova. Evenimentul va reuni oficialități de rang înalt, printre care președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean, miniștri, deputați, istorici și reprezentanți ai comunității culturale, potrivit MOLDPRES.

Potrivit purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, expoziția, aflată la cea de-a treia ediție, va fi deschisă publicului larg până pe 27 iulie. Aceasta este găzduită în două vagoane care prezintă povestea deportărilor staliniste și memoria victimelor terorii sovietice. Primul vagon conține documente, fotografii, obiecte personale și cărți ce ilustrează experiența deportaților, iar al doilea vagon este dedicat unui conținut multimedia pentru a aduce un omagiu victimelor.

Vizitatorii vor putea vizita expoziția zilnic, între orele 9:00 și 21:00, fiind ghidați de specialiști.

Evenimentul va continua și duminică, 6 iulie, la ora 20:30, cu un flashmob organizat împreună cu actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”, când vor fi aprinse lumânări în memoria victimelor deportărilor.

Programul expoziției include și alte manifestări culturale importante, precum proiecții de filme artistice pe 13 iulie, proiecția documentarului „Siberia din Oase”, în regia Leontinei Vatamanu, pe 20 iulie, precum și spectacolul „Tema pentru acasă”, inspirat din deportările staliniste și pus în scenă de Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți, care va avea loc pe 26 iulie.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a realizat una dintre cele mai mari operațiuni de deportare din istoria Republicii Moldova și a întregii regiuni est-europene. Aproximativ 40.000 de oameni, inclusiv femei, copii și bătrâni, au fost forțați să părăsească forțat casele lor și trimiși în condiții inumane în lagărele de concentrare din Siberia.

Această acțiune face parte din politica represivă stalinistă de „curățare” a populației, vizând în special țăranii bogați (numiți „chiaburi”) și alte categorii sociale considerate „dușmani ai poporului” sau potențiali opozanți ai regimului sovietic. Deportările aveau scopul de a elimina orice rezistență la colectivizare și de a impune controlul total asupra teritoriului și populației.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor