Politic

Iulian Chifu: "Este pentru prima oară când președintele României declară public că R. Moldova nu este singură și în funcție de amenințarea la care ar fi expusă, România va avea capacitate de reacții"

post-img
Punctul pe AZi

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, s-a întâlnit astăzi la Bucureşti cu preşedintele României, Klaus Iohannis. În cadrul întâlnirii la nivel înalt de la Bucureşti, preşedintele Iohannis a asigurat că "Republica Moldova nu este singură". Consilierul de Stat pentru Politică Externă, Securitate şi Afaceri Strategice al premierului României, Iulian Chifu menționează că este pentru prima oară când președintele României declară public că în funcție de amenințarea la care ar fi expusă Republica Moldova, România va avea capacitate de reacții.

BFCO

"Klaus Iohannis a spus că Republica Moldova nu este singură. Cred că este pentru prima oară când președintele României declară public acest lucru, respectiv faptul că în funcție de orice tip de amenințare la care ar fi expusă Republica Moldova că acest lucru rezultă de acolo, România va avea instrumentar și capacitate de reacții", a spus Consilierul de Stat pentru Politică Externă, Securitate şi Afaceri Strategice al premierului României, Iulian Chifu în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova. 

Citește și: Aflată într-o vizită oficială la București, Maia Sandu a primit din partea omologului său român, Klaus Iohannis, asigurări că Republica Moldova va primi tot sprijinul de care are nevoie din partea României

Republica Moldova astăzi se află în linia a doua a frontului, ca stat e foarte afectată de consecințele acestui război sângeros inițiat de Federația Rusă. În ultima perioadă sunt tot mai multe amenințări directe și indirecte din partea Moscovei în adresa Republicii Moldova, inclusiv cu o extindere a așa-zisei operațiuni militare.

"În momentul de față un actor când are voință își planifică orice. Are un plan pentru orice, deci există și un instrumentar, nu e vorba doar că are un plan pe care îl ține în sertar. Nu, deja acționez, pun resurse, încep să plasez oameni, încep să se întâmple niște lucruri pe teren, ori aceste elemente au determinat ca discuția privind securitatea și apărarea Republicii Moldova să ajungă în prim-plan și elementele necesare să fie luate în considerație exact în măsura în care unii fac planuri să atace, să distrugă, destabilizeze, să schimbe guverne, să arunce în aer regimuri democratice, exact în aceeași măsură există planificări la nivelul Chișinăului, la nivel de instituțiilor statului R. Moldova. În egală măsură, toate statele interesate, inclusiv România, se uită cu atenție pentru că destabilizarea Republicii Moldova, ca și destabilizarea Ucrainei, influențează în mod direct securitatea României, care și ea e interesată în a sprijini creșterea rezilienței, creșterea securității. Dacă vă uitați în ultima vreme există foarte multe vizite, o dinamică foarte importantă diplomatică și nu întâmplător acest vizite, care unele dintre ele se referă la conexiuni, altele dintre ele se referă la capacitate de susținere pe securitate energetică,  altele dintre ele se referă la combaterea războiului informațional, a dezinformării, a propagandei și sigur unele dintre ele se duc și pe lucruri fundamentale. Ne uităm cu mare atenție și la evoluțiile din regiunea separatistă, ne uităm la toate posibilele scenarii care pot destabiliza Republica Moldova sau pot să o aducă într-o situație complicată și este un lucru legitim în a sprijini, la solicitarea statului Republica Moldova a-l sprijini pentru a-și apăra ordinea de drept și statul de drept", declară Iulian Chifu.

Chiar dacă Republica Moldova nu este stat membru UE, stat membru NATO, indiferent de ce se poate întâmpla, de scenariile pe care le-ar putea aplica Federația Rusă, România și Uniunea Europeană vor veni în ajutorul Republicii Moldova. 

BFCO

Citește și: Cinci basarabeni, cercetaţi într-un dosar de trădare de patrie şi spionaj

"Republica Moldova este un stat slab, este un stat fragil din cauza neutralității sale. Fragilitatea vine tocmai dintr-un număr de elemente de construcția rezilienței și a securității care decurg din acea neutralitate prost înțeleasă. Vladimir Voronin spunea: nu avem nevoie de armată, suntem un stat neutru, dar același Vladimir Voronin a cerut tuturor marilor actori internaționali să vină să semneze un pact de stabilitate și să acorde garanții să-l apere. În care lume vin statele să garanteze fără un motiv? În momentul de față se recuperează zeci de ani în care Republica Moldova a stat cu acel steag frumos de neutralitate sau cu câte un președinte care bătea drumurile la Moscova și pupa mâna țarului și spunea că vine cu gaz ieftin, fără să mai spună populației că diferența dintre prețul la gaz plătit și prețul pieței e plătit în costuri politice care sunt mult mai dure, durează mult mai mult timp recuperarea lor. Pe de altă parte se vede foarte clar relevanța unui guvern și a orientării occidentale în Republica Moldova. Toate statele occidentale au sărit în ajutorul Republicii Moldova, sigur România în primul rând. Pot da un element nu neapărat e public, într-o după-amiază România a schimbat legislația pentru a putea furniza 80% din energia electrică cu acordul Comisiei Europene. Deci, Republica Moldova a primit sprijin imediat în produse energetice și cred că în momentul de față toată lumea e conștientă de cât de mult a fost susținută în momentul de față, inclusiv în materie de gaz", conchide oficialul român.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter