Economic

A crescut semnificativ volumul de mărfuri transportate pe calea ferată din Republica Moldova

Mărfuri CFM
Sursa video: TVR MOLDOVA

Firmele specializate din Republica Moldova au transportat aproape 5 milioane de tone de mărfuri, în primul trimestru al acestui an. Este o cantitate de două ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, cel mai mult s-a transportat pe șosele, dar a crescut semnificativ și volumul de mărfuri transportate pe calea ferată.

În perioada ianuarie-martie 2021, firmele specializate au transportat 4,7 milioane de tone de mărfuri, ceea ce reprezintă cu 51 % mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Din volumul total de mărfuri, 3,6 milioane de tone au fost prin transportul rutier, adică cu 45 % mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.
Cel mai mult a crescut în acest an volumul de mărfuri transportate pe cale feroviară. Este o creștere de aproape 90 %, și s-a ajuns la un volum de un milion de tone.
Din păcate a scăzut transportul fluvial cu 43%, iar cel aerian cu 11%.

MĂRFURI TRANSPORTATE ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2022

Transportul rutier – 3,6 mln. de tone
Transportul feroviar – 1,0 mln. de tone
Transportul fluvial –  267 de mii de tone
Transportul aerian -  30 de mii de tone

Sursa http://statistica.gov.md

Biroul Naţional de Statistică informează că, în primul trimestru al acestui an, aproape 52 de milioane de pasageri au folosit mijloacele de transport public. Cei mai mulţi, aproape 36 de milioane, au mers cu troleibuzul. 16 milioane de oameni au folosit autobuzul şi microbuzul iar pentru tren au optat doar 127 de mii de pasageri. Pe cale aeriană au fost transportaţi 107 mii de oameni iar pe cale fluvială doar 24 de mii.

PASAGERI TRANSPORTAŢI ÎN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2022

Troleibuze –  36 mln. de oameni
Autobuze/microbuze – 16 mln. de oameni
Feroviar – 127 de mii de oameni
Aerian – 107 mii de oameni
Fluvial – 24 de mii de oameni

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter