Prezenţa militară a forţelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia şi în alte state din partea estică a Alianţei protejează spaţiul folosit de aliaţi pentru a susţine Ucraina, a afirmat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă susținută la Bruxelles pentru a prefața agenda reuniunii miniștrilor apărării din țările NATO, scrie Caleaeuropeană.ro
Miniștrii apărării din cadrul celor 30 de state aliate se reunesc la Bruxelles în această săptămână, 14-15 februarie 2023, pentru a consolida disuasiunea și apărarea Alianței, precum și pentru a intensifica și a susține acțiunile pentru Ucraina.
Întrebat dacă incidentul de vineri în care rachete al Rusiei au intrat în spaţiul aerian al Republicii Moldova şi s-au apropiat de spaţiul aerian al României reprezintă un avertisment din partea Rusiei şi dacă există vreo ameninţare pentru rutele de aprovizionare prin care ţările NATO livrează sprijin militar Ucrainei, Stoltenberg a precizat că “războaiele sunt periculoase” şi că este important ca NATO să dea dovadă de vigilenţă pentru a preveni orice escaladare.
“Războaiele sunt periculoase. Lucruri periculoase se întâmplă în fiecare zi. Și, bineînțeles, este periculos și pentru că se pot întâmpla incidente și accidente. Și tocmai de aceea suntem atât de vigilenți în NATO pentru a preveni orice escaladare dincolo de Ucraina. Și acesta este și motivul pentru care, de fapt, înainte de invazie, ne-am sporit prezența militară în partea estică a Alianței, de asemenea în regiunea Mării Negre”, a precizat înaltul oficial aliat, subliniind necesitatea refacerii stocurilor de muniție ale NATO: “Ne aflăm într-o cursă logistică pentru a sprijini Ucraina și a proteja fiecare centimetru de teritoriu aliat“.
Secretarul general al NATO a amintit că în ziua invaziei Rusiei în Ucraina, aliații au activat planurile de apărare ale Alianței și au decis să sporească prezența militară în partea estică a Alianței cu capacități aeriene, navale și terestre.
“Am făcut acest lucru, în parte pentru a putea monitoriza, pentru a proteja, pentru a ne asigura că nu va exista o escaladare dincolo de Ucraina și, de asemenea, pentru a putea gestiona incidentele sau accidentele care ar putea să apară atunci când în vecinătatea noastră, în Ucraina, are loc un război în toată regula”, a precizat el.
“Dar, bineînțeles, această prezență militară a forțelor NATO în Polonia, în România, în Slovacia, în alte țări din partea estică a Alianței, protejează, de asemenea, spațiul pentru ca aliații NATO să sprijine Ucraina. Iar acest lucru face și mai important faptul că ne-am sporit prezența în partea estică a Alianței. NATO nu este parte la conflict, dar susținem Ucraina. Susținem Ucraina în susținerea dreptului la autoapărare care un drept care este consacrat în Carta ONU. Și avem dreptul să sprijinim Ucraina“, a completat Stoltenberg.
În cadrul reuniunii din perioada 14-15 februarie, este de așteptat ca miniștrii să convină asupra unui nou nivel de ambiție pentru planificarea apărării NATO și să abordeze modalități de creștere a capacității industriale de apărare și de refacere a stocurilor. De asemenea, ei vor lua măsuri pentru a spori protecția infrastructurii submarine critice și vor discuta despre modalitățile de menținere și intensificare a cheltuielilor pentru apărare în întreaga Alianță.