Actualitate

Membrii academici ai USM, la cea de-a V-a ediție a Conferințelor București-Chișinău, „Identitate, patrimoniu, globalizare”

post-img
ședință
Sursa foto: Mircea Popa

Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din R. Moldova în parteneriat cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de Istorie ale Universității din București, a organizat în zilele 21-24 martie, la Universitatea din București, Conferința București-Chișinău, cu tema „Identitate, patrimoniu, globalizare”.

La deschiderea evenimentului prof. univ. dr. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova  și prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, au subliniat importanța definirii identității naționale în contextul socio-politic actual, precum și misiunea universităților de a contribui la construcția dimensiunilor realității.

În cadrul sesiunii plenare au fost susținute prezentări a căror temă centrală a vizat identitatea, patrimoniul, globalizarea.

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universității din București și membru al Academiei Române, a susținut o prelegere despre aspecte metafizice ale identității, identitate națională și culturală, precum și despre cosmopolitismul local înrădăcinat.

Prof. univ. dr. Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova, a dezbătut problema retrocedării Basarabiei statului Român în istoriografia rusă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.

Ediția curentă a Conferinței București-Chișinău a fost un reper semnificativ prin marcarea rolului aparte – științific, dar și afectiv – pe care îl ocupă relația cu Universitatea București.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter