Actualitate

Profesorii, onoraţi cu aplauze şi recunoştinţă de ziua lor

Ziua profesorului
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ziua Profesorului, marcată în fiecare an pe 5 octombrie, a fost un bun prilej de a le aduce un tribut dascălilor. La nordul Republicii Moldova, profesorii au fost onoraţi cu aplauze şi cuvinte de recunoştinţă din partea discipolilor, dar şi a întregii comunităţi.

Peste 300 de dascăli din raionul Soroca şi-au dat  întâlnire în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Palatul  Culturii din oraş. Profesorii au primit diplome, flori dar şi cuvinte de recunoştinţă.

ANGELA BUCĂTARU profesoară, Soroca : „Este, în primul rând, o vocaţie, este o artă a sacrificiului, a dăruirii, a dedicării şi a formării omului în societate.”

Profesorii spun că depun, zilnic, o muncă titanică, iar secretul succesului în această meserie este simplu - să iubeşti oamenii.

ANA BEJAN profesoară, Soroca: „Interesul  pentru munca intelectuală trebuie să fie foarte mare pentru că a fi un  profesor mediocru ar fi păcat atunci să vii în şcoală.”

NINA CIOCA director, instituţie de Educaţie timpurie, Soroca: „Sunt  pedagog de 46 de ani şi tinerii specialiştii le-aş oferi un sfat: să  iubească copiii! Numai prin dragoste faţă de copiii, prin străduinţă lor  pot să devină pedagogi buni, pedagogi renumiţi.”

Mihaela  Cujbă se numără printre puţinii profesori tineri care au ales să se  dedice pedagogiei. De mai bine de doi ani este predă istoria la Liceul  Teoretic "Petru Rareş" din municipiul Soroca. Spune că şi-a urmat visul  din copilărie şi vrea să pună umărul la reforma educaţiei.  

MIHAELA CUJBĂ profesoară de istorie: „Atunci când eram mică mereu mă jucam de-a şcoală. Tot timpul mi-a plăcut să fiu profesor, să lucrez cu copiii şi între copii. ”

Mihaela Cujbă îndeamnă tânăra generaţie să înveţe istoria, care este cartea de identitate a unui popor.

„A fi profesor pentru mine este, de fapt, a crea un viitor. A cultiva un viitor al tinerei generaţii. ”

În  prezent, în raionul Soroca activează peste 700 de pedagogi.  Autorităţile raionale susţin că, de ani buni, domeniul educaţiei se  confruntă cu o criză acută de cadre didactice.  

ANGELA MUŞENCO şef, Direcţie Învăţământ, Soroca: „În  raionul Soroca avem peste 50 de cadre didactice în primii ani de  activitate: educatori, învăţători, profesori, la disciplinele şcolare.  Evident, problema nu e pe deplin rezolvată, mai avem nevoie de încă de  vreo 20 cadre didactice.”

Ziua Profesorului este sărbătorită începând cu anul 1994.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter