Actualitate

Refuz de la Tiraspol. Regimul separatist respinge ajutorul Chișinăului și Kievului și perpetuează criza umanitară

Refuz de la Tiraspol. Regimul separatist respinge ajutorul Chișinăului și Kievului și perpetuează criza umanitară

Liderii separatişti din stânga Nistrului au respins din nou propunerile Chişinăului pentru a depăşi criza umanitară apărută după ce GAZPROM a întrerupt furnizarea gazelor naturale către regiunea transnistreană. Biroul politici de Reintegrare anunţă că, la inițiativa autorităţilor de la Chișinău, ieri, la sediul din Tighina al Misiunii OSCE în Republica Moldova, a avut loc o ședință de lucru, la care au participat experţi în energie de pe ambele maluri ale Nistrului.

Şedinţa de la sediul din Tighina al Misiunii OSCE în Republica Moldova nu a schimbat prea mult poziţia liderilor separatişti din regiunea Transnistreană. Într-un comunicat de presa, Biroul Politici de Reintegrare a precizat că:

"Chișinăul a propus opțiuni viabile de depășire a crizei energetice curente, agrearea și punerea în aplicare a unor mecanisme alternative de furnizare a gazelor naturale în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, prin intermediul autorităților naționale abilitate și cu respectarea rigorilor normative în vigoare. Cu regret, Tiraspolul s-a manifestat neconstructiv și prin interpretări eronate, demonstrând incapacitatea de a soluționa pozitiv probleme stringente, în interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului", se arată în comunicatul Biroului Politici de Reintegrare.

Între timp, oamenii din stânga Nistrului continuă să rămână fără energie electrică câte cinci ore pe zi.

MARIA ROIBU, director, Liceul Teoretic "Alexandru cel Bun", oraşul Tighina: Oamenii din regiunea asta cred, aşa e pus la ei în cap, tătuca lor Putin nu-i vor lăsa şi oricum le va da. Noi, în genere, nu credem că în viitorul cel mai apropiat va fi căldură. Noi considerăm aşa: ca să vină gazul în regiunea Transnistreană trebuie în cadrul legislaţiei Republicii Moldova şi nu altfel.

Unele şcoli cu predare în limba română continuă învăţămânul la distanţă. La Liceul Teoretic "Alexandru cel Bun" din Tighina, lecţiile se desfăşoară online, iar prezenţa la lecţii este de 95 la sută din numărul total de elevi.

MARIA ROIBU, director, Liceul Teoretic "Alexandru cel Bun", oraşul Tighina: Părinţii deja au înţeles că în cazul când de cu seară ştie că mâine dimineaţă nu va avea curent electric, ei se grupează, se duce la un coleg, astăzi la unul, celălalt mâine se duce la dânsul. O parte dintre părinţi au cumpărat un fel de acumulatoare.

Zilele trecute, liderul separatist de la Tiraspol a anunţat că s-ar fi înţeles cu Moscova pentru reluarea livrărilor de gaze naturale. El a precizat că, deocamdată, nu e stabilită o dată când acest lucru s-ar putea întâmpla.

Preşedintele interimar Moldovagaz, Vadim Ceban, declarase că Moldovagaz e singura companie care are dreptul legal, conform unui acord semnat cu Gazprom, să livreze gaze naturale în localităţile din stânga Nistrului. Unii experţi în energetică de la Chişinău sugerează că Moscova a creat artificial această criză pe cele două maluri ale Nistrului pentru a destabiliza Republica.

Reamintim că, pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără căldură după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea gazului. De atunci, Guvernul de la Chişinău a propus de mai multe ori ajutor Tiraspolului, inclusiv pentru a cumpăra gaze de pe piaţa europeană.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter