Politic

„Desantul diplomatic” al lui Oleg Ozerov în Transnistria. Cât de legală a fost vizita acestuia la Tiraspol?

post-img
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și ambasadorul desemnat al Federației Ruse la Chișinău, Oleg Ozerov
Sursa foto: Ambasada Federației Ruse / Telegram

Ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, cel care învinuiște neîntemeiat autoritățile de la Chișinău de provocarea crizei energetice în regiunea transnistreană, a vizitat pe 17 ianuarie Tiraspolul, unde a avut întrevederi cu liderul separatist Vadim Krasnoselski și pretinsul ministru al afacerilor externe, Vitali Ignatiev. Această vizită a diplomatului rus, care nu a prezentat scrisorile de acreditare Președinției Republicii Moldova, a avut loc în contextul în care exponenții regimului separatist pro-rus au refuzat orice formă de dialog cu autoritățile constituționale.

„În cadrul dialogului interesat, părțile au abordat în detaliu criza energetică de pe malul stâng, inclusiv aspectele sale regionale mai ample. S-a subliniat necesitatea implementării neîntârziate a soluției la problemă, precum și inadmisibilitatea politizării acesteia. Scopul primordial este de a preveni o catastrofă umanitară în regiune. În cadrul discuției au fost abordate perspectivele procesului de negocieri privind reglementarea pridnestroviană (transnistreană), cu accent pe necesitatea relansării formatului de bază 5+2”, se menționează într-un comunicat al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău publicat pe canalul său de Telegram.

„Interlocutorii au trecut în revistă întreaga gamă de relații dintre Moscova și Tiraspol, în contextul în care în regiune locuiesc peste 220.000 de cetățeni ruși. Oleg Ozerov a confirmat angajamentul ferm al Federației Rusie de a le proteja interesele legitime, aceasta fiind cea mai mare prioritate.” În aceeazi zi, canalul de Telegram al reprezentanța diplomatică a informat că Oleg Ozerov ș angajații Ambasadei au vizitat Centrala Termoelectrică Moldovenească, deținută de compania rusă Inter RAO.

Biroul Politici de Reintegrare a menționat în mai multe rândurin că formatul de negocieri „5+2” nu poate să fie convocat în condițiile războiului din Ucraina și că singura platformă funcțională de dialog în momentul de față este „1+1”.

Pe 29 ianuarie 2024, ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, Paun Rohovei, a subliniat la Chișinău că formatul „5+2” este nefuncțional din cauza prezenței în cadrul său a Rusiei, care „nu are drept moral și nici legal să participe la astfel de tratative”.

Privatizarea Centralei Termoelectrice Moldovenești nu a fost recunoscută de Republica Moldova. Această întreprindere funcționează în baza unei înregistrări provizorii la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova.

Potrivit surselor TVR Moldova, Oleg Ozerov a vizitat Tiraspolul până la depunerea scrisorilor de acreditare, ceea ce înseamnă că nu este în exercițiul deplin al funcției.

„Conform Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961, un ambasador nu este considerat oficial în funcție până când nu își prezintă scrisorile de acreditare către șeful statului gazdă. Scrisorile de acreditare reprezintă documentul formal emis de statul trimițător, prin care persoana desemnată este recunoscută ca ambasador și își poate începe în mod oficial activitatea diplomatică. Până la acest moment, persoana desemnată poate fi doar un șef al misiunii diplomatice în așteptare, fără statut deplin de ambasador”, a afirmat sursa TVR Moldova.

„Orice acțiuni desfășurate de acesta în afara cadrului oficial pot fi considerate contrare practicii diplomatice și neconforme cu uzanțele internaționale. După prezentarea scrisorilor de acreditare către șeful statului gazdă, aceasta devine ambasador extraordinar și plenipotențiar, având toate drepturile și privilegiile aferente funcției diplomatice.”

Relația dintre Chișinău și Tiraspol a ajuns la un nivel extrem de tensionat. Regimul secesionist a blocat dialogul cu autoritățile constituționale pe fundalul afacerii dintre Natural Gaz DC, proprietate a lui Arcadie Vicol, și distribuitorul transnistrean Tiraspoltransgaz. Chișinăul afirmă că acest contract contravine legislației Republicii Moldova cu privire la gazele naturale și îndeamnă Moscova să respecte acordul semnat în 2021.

Cu alte cuvinte, autoritățile moldovenești nu admit livrarea de gaze pe malul stâng al Nistrului peste SA Moldovagaz.

La începutul lunii septembrie 2024, Vladimir Putin l-a numit pe Oleg Ozerov ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova. Acesta a avut în ultimii ani, în contextul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, mai multe misiuni diplomatice în Africa în special în promovarea serviciilor grupului paramilitar „Wagner” printre șefii de state africane.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor