Social

Locuitorii satelor din r. Anenii Noi, afectate pestă porcină, solicită Guvernului măsuri urgente

post-img
Roșcani, Anenii Noi. Capură foto: TVR Moldova

Decizia autorităților de a înhuma cei 65.000 de porci infectați cu pestă porcină în apropierea satelor Calfa, Calfa Nouă, Roșcani nemulțumește locuitorii acestor localități, precum și ai celor din Gura Bâcului. Toți aceștia solicită Guvernului măsuri urgente și transparente.

Într-o scriosoare deschisă publicată pe Facebook.com, locuitorii satului Gura Bâcului solicită Guvernului publicarea imediată a documentelor oficiale care să clarifice procedurile și deciziile luate în gestionarea acestui focar; asigurarea că toate măsurile luate sunt în conformitate cu legislația națională și standardele internaționale privind sănătatea publică și protecția mediului.

Locuitorii satului solicită de asemenea să fie consultată comunitatea: „Implicarea activă a autorităților locale și a cetățenilor în procesul decizional pentru a asigura măsuri adecvate și acceptate de comunitate”.

În același timp, primarul de Roșcani, Constantin Morari, a confirmat pentru TVR Moldova că locuitorii satului sunt nemulțumiți de decizia autorităților de a înhuma cei 65.000 de proci în preajma localității. Duminică, localnicii au organizat un protest împotriva deciziei Guvernului.

Citiți și: Peste 10 mii de porci de la ferma din Roșcani, Anenii Noi, infectați cu pesta porcină, sacrificați

Pe 21 martie, peste 10.000 de porci de la ferma din Roșcani, Anenii Noi, infectați cu pesta porcină, au fost sacrificați.

Pagubele se ridica la câteva sute de milioane de lei, iar procedura de despăgubire va dura câteva luni. Deși situația este gravă, autoritățile spun că piaţa internă nu va fi afectată, iar carnea de porc nu va dispărea din pieţe sau magazine.

Pe parcursul lunii martie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate nouă focare de pestă porcină africană: un focar în localitatea Ghidighici, mun. Chișinău; patru focare în localitățile Chetrosu, Bulboaca, Roșcani, Telița din raionul Anenii Noi.

Alte două focare au fost înregistrate în satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga; un focar a fost constatat la o fermă de porci din raionul Anenii Noi; un focar – la o fermă de porci din raionul Criuleni.

În total, de la începutul anului, au fost identificate 31 de focare, dintre care 19 au fost eradicate cu succes.

Pe moment, toate pagubele și consecințelor acestora sunt evaluate de comisiile pentru situații excepționale din fiecare regiune în parte.

author-img_1

Ilie Gulca

Cameraman