Actualitate

Munca la negru, o problemă pentru R. Moldova

Munca la negru, o problemă pentru R. Moldova

Achitarea salariilor "în plic" rămâne un fenomen amplu în Republica Moldova. Inspectoratul de Stat al Muncii anunţă că 15 la sută dintre angajații verificați anul acesta nu aveau contracte de muncă. De cele mai multe ori, munca la negru o întâlnim în domenii precum transportul, construcţiile şi HORECA. Experţii în economie susţin că munca neoficială și salariile în plic afectează nu doar colectarea impozitelor, ci și dreptul la pensie.

BFCO

În acest an, Inspectoratul de Stat al Muncii a identificat peste trei mii de persoane care lucrau fără contracte de muncă.


ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Noi cunoaşte care sunt sectoarele în care munca neformală predomină. Sunt în special trei: agricultura, construcţiile şi horeca. Datele astea sunt confirmate de către activitatea Inspectoratului de Stat al Muncii din 2024. Practic, fiecare al treilea control al colegilor de la ISM identifică muncă informală”.


Munca la negru generează pierderi semnificative pentru bugetul de stat. Experţii în economie susţin că munca neoficială și impactul asupra pensiilor reprezintă o problemă care afectează nu doar economia, ci și viitorul financiar al multor cetățeni.

BFCO


MARIN GOSPODARENCO, expert economic: „Fără contracte de muncă oficiale, angajatorii evita plata contribuţiilor sociale şi a impozitelor pe venit. Aceasta înseamnă mai puţin bani pentru fondurile de pensii, sănătate şi alte servicii publice esenţiale. O componenţă strâs legată de munca la nergu este salariu în plic. Cetăţenii care acceptă această formă de remunerare sunt direct afectaţi pe termen lung. Fără contribuţii sociale plătite, aceştia nu acumulează puncte pentru pensie, ceea ce duce la pensii mici sau chiar pierderea pensiei”.


Reprezentanţii Ministerului Muncii susţin că, în 2025, vor intensifica controalele şi vor iniţia mai multe programe pentru a încuraja angajările legale.


ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Vom creşte ţintirea controalelor. Vom iniţia mai multe programe cum ar fi: vouchere în agricultură. Să ne asigurăm că atunci când avem relaţii de muncă, spre exemplu, sezoniere, birocraţia nu este un factor care determină informalitatea. Noi vom încerca să facem proceduri mai simple, mai clare, mai părietenoase pentru angajatori. Desigur vom colabora cu colegii noştri de la Fisc”.


MARIN GOSPODARENCO, expert economic: „Statul ar trebui să simplifice sistemul fiscal şi să reducă povara contribuţiilor sociale, încurajând astfel formalizarea relaţiilor de muncă. Campaniile de informare sunt de asemenea esenţiale. Cetăţenii trebuie să înţeleagă acceptarea muncii la negru sau a salariului în plic nu este doar o problemă individuală, ci afectează întreg sistem economic şi social al ţării”.


Conform Biroului Național de Statistică, aproximativ 60 de mii de moldoveni lucrează fără a plăti impozite, primind salariul în plic.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter