A fost lansat oficial Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova, care va începe luni, opt aprilie, şi se va desfăşura până în luna data de şapte iulie. Mii de recenzori vor bate la uşile cetăţenilor pentru a colecta datele despre aceştia şi locuinţele lor. Autorităţile îndeamnă populaţia să participe activ la acest exerciţiu sociologic important.
În jur de 4000 de recenzori au fost instruiţi şi testaţi pentru Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova. Maria Badia va colecta datele despre locuitorii şi locuinţele din sectorul Râşcani al municipiului Chişinău.
MARIA BADIA, recenzor: „Oamenii sunt foarte amabili. Chiar am mers pe perioada de listare a locuinţelor. Sunt oameni care ne aşteaptă şi sunt pregătiţi să ne răspundă la chestionarul de întrebări pe care îl avem pregătit pentru ei. Noi avem echipamentul care constă din vestă, maiou, chipiu şi deja avem talonul de prezentare. ”
În ajutorul recenzorilor vor veni şi aproape 600 de supervizori, care la fel au fost instruiţi.
„Este o problemă majoră ca să aflăm câtă populaţie real trăieşte pe teritoriul Republicii Moldova la moment, câţi copii avem, câţi pensionari avem ca să hotărâm bugetele locale şi ne vom descurca. Desigur ne vine greu, avem întrebări care nu ţin de noi. Noi facem doar recenzarea populaţiei prin care răspund la chestionar şi informaţia este transmisă rapid Biroului Naţiuonal de Statistică.”
Scopul recensământului este obținerea de date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și a locuințelor.
DORIN LOZOVANU, şef direcţia Recensăminte, Biroul Naţional de Statistică al RM: „Sigur că cea mai grea povară o duc recenzorii, care trebuie să viziteze fiecare casă şi să chestioneze fiecare persoană. Suntem încă în proces de finalizare a tuturor pregătirilor.”
Au fost cumpărate aproape şi cinci mii de tablete unde recenzotii vor introduce datele.
OLEG CARA, director general, Biroul Național de Statistică: „Noi primim recensământul şi încurajăm persoanele să privească recensământul nu ca o datorie, dar ca un drept în primul rând de a participa la recensământ. Noi dorim date corecte, date obiective. E important ca fiecare persoană să ofere aceste detalii.”
Costurile totale ale recensământului se ridică la 329 de milioane de lei. Două milioane de euro au fost oferite de Uniunea Europeană.
Excelenţa sa JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Uniunea Europeană înţelege rolul critic pe care îl joacă recensământul populaţiei şi al locuinţelor în conturarea unor politici eficiente. Datele exacte despre câţi cetăţeni are ţara şi cine sunt ei vor permite o planificare mai bună, inclusiv a bugetelor şi a resurselor umane. Asta va duce la o societate mai puternică şi mai prosperă. ”
Recensământul Populației și Locuințelor se desfășoară o dată la 10 ani, fiind cel mai important exercițiu statistic național care oferă tabloul demografic complet al țării.