Actualitate

Ziua Națională a României este sărbătorită astăzi şi la Bălţi, capitala primului județ din Basarabia care a semnat Unirea cu România

Ziua Națională a României este sărbătorită astăzi şi la Bălţi, capitala primului județ din Basarabia care a semnat Unirea cu România

Ziua Națională a României este sărbătorită astăzi şi la Bălţi, capitala primului județ din Basarabia care a semnat Unirea cu România. Dimineaţă, autoritățile publice locale și reprezentanți ai mediului academic, alături de oficiali din România, au depus flori la bustul Regelui Ferdinand I Întregitorul din scuarul Bibliotecii Universității de Stat "Alecu Russo". Sărbătoarea se va încheia cu o recepţie organizată de Consulatul General al României din localitate.

Locuitorii din Bălţi care gândesc şi simt româneşte spun că ziua de astăzi este o lecţie de unitate.

NICOLAE LEAHU, profesor, scriitor, critic literar: „Trăim cu toți un sentiment de bucurie în întâlnirea imaginară cu acest eveniment pentru că pentru mine, cel puțin, este și un eveniment de tristețe pentru că odată cucerită Unirea, ea a fost, din păcate, pierdută și urmează să fie refăcută.”

ANDREEA TODEREAN, studentă: „Această sărbătoare, de fapt, promovează valorile românești și cred că trebuie să existe o așa zi, când nu doar să ne considerăm români, dar și să sărbătorim această zi, căci și în suflet suntem români și mereu vom fi români.”

Bălţi a fost primul judeţ din Basarabia care, în 1918, a votat decizia a reveni la Patria Mamă.

EXCELENŢA SA CRISTIAN-LEON ȚURCANU, ambasadorul României în R. Moldova: „Nu cred că ar putea să existe un loc mai potrivit decât aici, la bustul Regelui Ferdinand Întregitorul, să sărbătorim împreună tot ceea ce ne leagă. Este o zi la care ne gândim la tot ceea ce au făcut generațiile înaintea noastră, la toate sacrificiile lor, ca să fim așa cum suntem noi astăzi, să ne bucurăm de libertate, de democrație. Este o zi în care ne angajăm încă o dată să luptăm, să visăm la mai bine și să construim un viitor cât mai prosper pentru generațiile care ne vor urma.”

NATALIA GAȘIȚOI, rector USARB: „La mulți ani România, la mulți ani dragi români, la mulți ani dragi locuitori ai municipiului Bălți.”

PETRIȘOR DUMITRESCU, Consulul General al României la Bălți: „Este un lucru îmbucurător pentru noi că astăzi suntem împreună și spunem la mulți ani românilor și să spunem României te iubim și te slăvim!”

În această seară, consulatul din Bălţi organizează şi o recepţie la care participă personalităţi din întreg spaţiul românesc.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter