Social

Ministerul Mediului atenționează populația despre riscurile incendierii vegetației

post-img
Ministerul Mediului atenționează populația despre riscurile incendierii vegetației

Ministerul Mediului atenționează populația despre interzicerea arderii vegetației uscate și gunoiștei.

”Incendierea terenurilor și a gunoiștilor nu este o soluție. Această practică are consecințe devastatoare asupra mediului și sănătății publice.

Riscurile arderii vegetației:

▶️ Pierderea materiei organice în sol: Arderea vegetației duce la distrugerea materiei organice din sol, afectând fertilitatea acestuia și diminuând capacitatea de reținere a apei.

▶️ Poluarea aerului și solului: Fumul rezultat din arderea vegetației conține substanțe toxice și particule fine care poluează aerul și solul, afectând calitatea acestora și sănătatea populației.

▶️ Distrugerea pășunilor și a culturilor agricole: Incendiile declanșate pot lua proporții și pot distruge terenurile agricole și pășunile, afectând negativ economia locală și siguranța alimentară, “ menționează Ministerul.

Arderea resturilor vegetale de orice provenienţă se sancționează conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, pentru persoanele fizice amenda este de 10.000-15.000 lei și pentru persoanele juridice amenda este de 30.000-40.000 lei.

Ministerul Mediului îndeamnă populația: ” Dacă observați incendii sau alte activități care pun în pericol mediul înconjurător, nu ezitați să sunați la numărul național de urgență 112. Protejarea mediului este o responsabilitate comună.”

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter