Educație

Ministerul Educației îi răspunde Consiliului pentru egalitate în cazul „Istoria Românilor”

post-img
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun
Sursa foto: Facebook.com / Dan Perciun

Ministerul Educației și Cercetării solicită Consiliului pentru egalitate retragerea Avizului emis în care a susținut că denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” ar reprezenta o formă de discriminare directă și a recomandat schimbarea acesteia. Ministerul Educației și Cercetării consideră că avizul Consiliului a fost emis cu încălcarea normelor de drept, concluziile fiind formulate în baza unor date eronate.

„În primul rând, este important de menționat că din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

Responsabilii de educație atrag atenția asupra faptului că Avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri Consiliul ar trebui să emită decizii, și nu avize.

„Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul Ministerului de a răspunde prin mijloace legale. Totodată, examinarea plângerii referitoare la denumirea disciplinei școlare a durat peste cinci ani, depășind termenele legale stabilite de legislația în vigoare. Totodată, deși Consiliul pentru egalitate a examinat plângerea respectivă mai mult de cinci ani, opinia Ministerului Educației și Cercetării a fost solicitată doar în perioada 2019-2020, nefiind actualizată ulterior.

Ministerul Educației subliniază că în conținutul Avizului nu se regăsesc nici concluziile expertizei invocate în cadrul unui interviu de către președintele Consiliului și care ar fi fost realizată de un centru de cercetare din Canada.

În același timp, Ministerul semnalează că nu a fost prezentată o analiză a conținutului disciplinei. Consiliul s-a limitat doar la o interpretare a denumirii, fără să ia în calcul că în școlile unde învață copii din comunități minoritare, aceștia studiază și istoria propriei etnii, în completarea curriculumului comun.

Ministerul subliniază că denumirea actuală a fost stabilită cu implicarea experților din domeniu, pentru a reflecta echilibrul dintre rigoarea științifică și caracterul incluziv al educației.

Conform unui avizul consultativ al Consiliului, emis pe 15 mai, susține că denumirea disciplinei „Istoria românilor” are un caracter discriminatoriu pe motiv că nu ar reflecta „diversitatea etnică a întregului popor”. Consiliul și-a întemeiat demersul pe datele preliminare ale recensământului din 2024, unde doar 7,9% din cetățeni s-au declarat români, de vreme ce 77,2% - moldoveni. Restul cetățenilor s-au identificat drept ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari și alte minorități entice.

Citește și: Maia Sandu crede că Consiliul pentru Egalitate a sărit peste cal în cazul „Istoriei Românilor”

Președinta Maia Sandu a criticat avizul Consiliului pentru Egalitate, care a calificat denumirea disciplinei „Istoria Românilor” drept o formă de discriminare față de celelalte grupuri etnice din Republica Moldova. Consiliul pentru Egalitate și-a întemeiat demersul pe faptul că majoritatea cetățenilor statului Republica Moldova se identifică moldoveni, și nu români.

„Dacă e să urmăm logica acestei decizii, atunci ar trebui să schimbăm și denumirea limbii române. Eu cred că Consiliul și-a depășit competențele pe acest subiect și nu este primul caz, din păcate. Am mai văzut și alte decizii în trecut, care merg dincolo de competențele acestui consiliu, foarte clar. (…) Eu n-am nicio competență aici, dar, v-am spus, pentru mine e clar că acest Consiliu și-a depășit competența. Nu este treaba lor. (…) Dacă mergem după logica lor ce a arătat recensământul, atunci ar trebui să recomande și schimbarea limbii române”, a comunicat Maia Sandu la emisiunea „În profunzime” de la ProTV.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor