Social

Flashmob la Ambasada Rusiei: Jurnaliștii au protestat împotriva represiunii presei din Rusia

video

De Ziua Internaţională a Libertăţii Presei, mai mulţi jurnalişti din Republica Moldova au transmis mesaje regimului dictatorial al lui Vladimir Putin, din Federaţia Rusă. Într-un flashmob, organizat în faţa ambasadei Moscovei la Chişinău, ziariştii au condamnat represiunea jurnaliştilor independenţi din această ţară.

În doar câteva minute de la instalare, foile de pe panourile instalate din faţa misiunii diplomatice s-au umplut cu mesaje de susţinere pentru jurnaliştii oprimaţi din Federaţia Rusă, pentru cei care au fugit de ororile dictatorului Putin, dar şi de condamnare a războiului sângeros pornit de acesta în Ucraina.

VIORICA ZAHARIA jurnalist, expert media: Am scris că toate dictaturile cad, la un moment dat iar jurnaliştii sunt aici ca să scrie despre asta. Rusia, daţi mâinile jos de pe jurnalişti. O democraţie fără jurnalişti nu există. Modalitatea noastră de a transmite mesaje şi a ne solidariza cu jurnaliştii supuşi represiunilor din Federaţia Rusă.

NICOLAE NEGRU editorialist: Mesajul meu este că ceea ce se întâmplă în ucraina este criminal, este crimă împotriva umanităţii. Fraza Putin este criminal ştiu că am scris-o. Presă liberă în Rusia nu este din păcate. Presa liberă care a mai fost acolo a fugit. Emite în afara Rusiei.

Toate mesajele au fost înmânate, apoi, reprezentanţilor ambasadei pentru a fi trimise la Moscova.

NADINE GOGU director, Centrul pentru jurnalism independent: În acest an am organizat acţiunea sub genericul Scrie în numele celor care nu mai pot. Aici ne referim la colegii jurnalişti din Ucraina, la acei care au fost condamnaţi în Rusia pentru că au avut curajul să spună adevărul şi nu mai pot acum. Denunţăm dezinformarea şi propaganda rusească.

Potrivit Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor, cel puțin 117 jurnalişti și-au pierdut viața în timpul atacurilor ruse asupra Ucrainei. Unul dintre cele mai tulburătoare cazuri a fost cel al Victoriei Roșcina, de la postul Europa Liberă din Kiev, care a murit în 2024, în captivitate.


Conform rapoartelor, anul acesta, când trupul tinerei de 27 de ani a fost returnat familiei, prezenta numeroase semne de tortură și îi lipseau organe interne.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter