Termoelectrica S.A., principalului furnizor de energie din R.Moldova, caută soluții pentru dezvoltare și, în 5 ani, vrea să-și crească capacitățile de producție. Se are in plan construirea unor noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență și înlocuirea echipamentelor vechi. Soluțiile sunt incluse într-un studiu amplu de fezabilitate, realizat cu sprijinul Băncii Mondiale. Valoarea lucrărilor este de 350 milioane de euro.
Studiul, parte componentă a Proiectul amplu PIESACET-2, prevede 5 opțiuni tehnice de modernizare a Sursei 1, sursa de bază a întreprinderii. Soluția identificată prevede înlocuirea echipamentelor vechi de peste 40 de ani, de la Centrala de pe str. Meșterul Manole, cu alte noi cu un randament mult mai înalt. Este vorba de tehnologii de cogenerare, în combinație cu surse de energie regenerabilă și stocare a căldurii. IURIE RAZLOVAN director general S.A. "Termoelectrica": Scenariul nr.2, tehnic și economic se consideră cel mai fezabil. Prevede ca turbinele pe care le avem acum cu abur, să fie înlocuite cu trei turbine cu gaze, într-un ciclu combinat. După turbinele cu gaze sunt cazanele cuperatoare, care preiau o parte din energia termică, după care mai este o turbină cu abur. Pe lângă asta sunt prevăzute și anumite elemente de regenerabile.2.40-2.45 Printre care și un accumulator de căldură, care ne va permite să nivelăm curba de sarcină. CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat, Ministerul Energiei: Prima etapă prevede un ciclu combinat, dar sunt posibile top upuri să conectăm acolo valorificarea energetică a deșeurilor, să conectăm stocarea energiei termice, să integrăm câmpuri de colectoare solare, să concetăm acolo arderea biomasei, să conectăm pompe de căldură, orice vrei în sistemul centralizat de căldură. Soluția indentificată va crește capacitatea de generare a energiei cu 180 MW. Acum, sunt 3 blocuri energetice a câte 80 de MW fiecare. Proiectul urmează să fie implementat în 5 ani și Ministerul Energiei caută bani.
CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat, Ministerul Energiei: Circa 350 mil euro, așa o tehnologie costă. O central tehnică cu o durată de viață cel puțin 50 de ani. Dar e sursă de energie la noi în țară și nu trebuie să ne facem griji că ceva se întâmplă cu importul.
În prezent, este în curs de implementare un alt pachet al Proiectului PIESACET-2, care prevede construirea și montarea unor noi centrale electrice cu o putere totală de 55 MW.
IURIE RAZLOVAN director general S.A. "Termoelectrica": Puterea asta va fi distribuită în două părți. O parte va fi construită unde este acum Sursa 2, sau fosta CET 1 pe str. Vadul lui Vodă. Centrala este aproximativ din 1951. Și când se va construită sursa 3, aceasta veche va fi demontată. O altă parte din echipamantele de 55 MW vor fi instalate la Centrala termică Vest, pe str. Bucuriei, unde avem cazane simple de apă ferbinte, unde generăm numai termică și nu producem energie electrică. când se vor monta moatoarele astea o să avem producere și de energie electrică și termică.
Noile centralele vor funcționa și vara și vor contribui semnificativ la asigurarea cu energiei. Semnarea contractelor ar urma să aibă loc până la sfîrsitul acestui an, iar construcția centralelor este prevăzută în termen de doi ani de la semnarea documentelor.
CONSTANTIN BOROSAN, secretar de stat, Ministerul Energiei: Instalarea celor 55 MW, licitația a avut loc și recent a fost anunțat patru dosare depuse. O tehnologie care va funcționa anul împrejur. Așa eficiența este mai mare iar recuperarea investiției mai rapidă.
Dezvoltarea Termoelectrica se încadrează în strategia pentru asigurarea securității energetice a republicii moldova. În prezent, întreprinderea produce în medie aproape 20 la sută din consumul anual de energie electrică. REPORTER: NATALIA CHICU
Imagine: Mihai Lisnic