Federaţia Rusă a lansat din nou informaţii false privind un aşa zis plan de acţiuni militare al Chişinăului în regiunea transnistreană. Administraţia prezidenţială a Republicii Moldova declară că sunt dezinformări grave și periculoase, iar scopul acestora este de a crea panică în societate.
Informaţiile false precum că s-ar pregăti un plan militar pentru preluarea controlului asupra Transnistriei au fost difuzate în spaţiul public de către Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei. La scurt timp, acestea au fost dezminţite de către Presedintia de la Chisinau.
COMUNICATUL ADMINISTRAŢIEI PREZIDENŢIALE :"Reiterăm, Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului, fără excepție. Un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. De asemenea, este manipulator și complet fals să se arunce vina pe Chișinău sau Kiev pentru situația energetică din regiune. Problemele actuale provin din refuzul Gazprom de a-și respecta obligațiile contractuale, nu din acțiunile Guvernului Republicii Moldova".
Şi Biroul politici de reintegrare reiterează faptul că cei din conducerea de la Chişinău îşi menţine ferm poziţia privind modul de reglementare al dosarului transnistrean, pe cale paşnică, prin negocieri şi fără a prejudicia stabilitatea în ţară.
OLEG SEREBRIAN viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Republica Moldova, Chişinăul militează pentru soluţionarea paşcnică, am obosit să spunem acest lucru. Soluţionarea paşnică a conflictului transnsitrean. Nu luăm în niciun caz în calcul posibilitatea unor operaţiuni militare în zonă. Sigur că regiunea se va confrunta cu probleme. Este deja clar, dar aceste probleme sunt generate de instransingenţa Gazprom, de faptul că această companie nu îşi onorează obligaţiunile contractuale pe care le are cu Republica Moldova”.
Unii analişti de la Chişinău susţin că Federaţia Rusă este singurul actor interesat de o potenţială destabilizare, iar una din mize ar fi alegerile parlamentare.
ANDREI CURĂRARU expert în politici publice și securitate, WatchDog: „Este clar că Rusia vrea destabilizare în regiune, iar RM nu vede decât o soluție pașnică pentru conflictul transnistrean. Crearea acestui dușman artificial la Chișinău blochează posibilitățile de comunicare, creează imagine acestui dușman expert pentru regiunea transnistreană și îi ajută să operaționalizeze această criză împotriva Chișinăului, in perspectiva alegerilor parlamentare. Este important ca fiecare cetățean să înțeleagă că nu avem nici dorință, nici posibilitate să rezolvăm militar conflictul transnistrean. Asta ar aduce doar pierderi și suferință pentru toți. Singurul actor care este interesat în destabilizare este F. Rusă”.