Social

Festivalul Tradițiilor Românești reunește la Chișinău meșteri de pe ambele maluri ale Prutului

Festivalul Tradițiilor Românești reunește la Chișinău meșteri de pe ambele maluri ale Prutului

Obiceiuri şi datini populare sunt prezentate astăzi la Chişinău, la Festivalul Tradiţiilor Româneşti. Meşteri populari de pe ambele maluri ale Prutului şi-au expus în Piaţa Marii Adunări Naţionale o parte dintre costumele populare, obiecte de artizanat şi au prezentat folclor autentic din regiuni ale spaţiului românesc. Organizatorul Festivalului, aflat la a treia ediţie în Republica Moldova, este Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

FTR

Pe ritmuri populare românesti, artişti şi meşteri populari, alături de vizitatori au încins hore în centrul Chişinăului. Portul popular din diferite regiuni româneşti a dat culoare sărbătorii.


La Festival sunt expuse ii şi cămăşi tradiţionale, vechi de secole. O ie lucrată manual, cusută cu migală, durează chiar şi un an, pentru a păstra elementele tradiţionale.

DIANA ROŞCA membrul Comunităţii Şezătoarea Basarabiei: O cămaşă naturală, dacă o să lucreze o femeie singură la ea, ea are nevoie de minim 2 luni să o coase, dacă lucrează zi de zi, mai mult de opt ore, zece ore. Are paiete, are râuri costişate care merg pe diagonală.


FTR

ANDREEA RUSNAC meşter popular: E în butuci, puncturi, cruciuliţe, cusătură la fir, obânzeli. E cusută pe pânză de casă, cu fire naturale.

Meșterii populari si artizanii din Romania au adus la Chisinau adevarate opere de arta traditionala care reprezinta diferite zone etnografice.

MARIA BURBULEA meşter popular, România: Noi facem ceptare tradiţionale Văii Bârgăului, cămăşi cu mărgele, curele pentru bărbaţi care se poartă cu cămăşile ţărăneşti. Ăsta are peste o sută de ani. Am văzut şi la dumneavoastră, cu diferite culori, asortat foarte frumos.

GHEORGHE COBUŢ meşter popular, România: Florale, negru şi roşu care domină, specifică zonei Someşului. Aestea ce le vedeţi aici sunt specifice Văii Bârgăului.

CORNELIA BODESCU meşter popular, România: Fac parte dintr-o familie cu patru generaţii a creării costumului popular, costum autentic popular lucrat manual cu mărgele. Îs foarte interesante şi atractive ca să le purtăm cu drag, să nu le lăsăm să moară.

PARASCOVIA NISTREANU meşter popular, Republica Moldova: Tradiţia la noi nu diferă de ţări. Noi suntem un neam. Suntem asemănători. Noi suntem unicii.

Vizitatorii au avut ce admira si cumpara. Pentru al treilea an consecutiv, Festivalul Tradiţiilor ROmâneşti este organizat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova al Guvernului României.

CONSTANTIN VALENTIN RĂDUCANU director general cu atribuţii de Secretar de Stat, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, România: Avem tradiţii şi obiceiuri comune. Sunt meşteri din toate zonele istorice ale României, la fel ca şi Republica Moldova, avem meşteri din majoritatea zonelor. Contribuţia este totală a Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova a Guvernului României.

În această seară, pe scena festivalului din centrul Chişinăului vor urca ansambluri şi artişti consacraţi din România şi Republica Moldova. Festivalul Tradiţiilor Româneşti va continua şi mâine, cu un program special şi un concert inedit.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter