În această perioadă, tot mai multe persoane acuză simptome, precum nas înfundat, tuse, ochi lăcrimoși sau iritați. Acestea pot indica o rinită alergică, confundată de obicei cu o răceală. Cum recunoaștem diferențele dintre cele două afecțiuni și ce măsuri de prevenție sunt recomandate, află de la medicul otolaringolog Doina Chiaburu-Chiosa.
Atunci când se confruntă cu simptome neobișnuite, cum ar fi: nas înfundat, ochi care lăcrimează și o stare de disconfort general, mulți cred că e vorba de o răceală, însă nu întotdeauna e așa, iar cauza poate fi alta.
DOINA CHIABURU-CHIOSA medic ORL: O reacție alergică a organismului reprezintă, așa să zicem, o reacție aberantă sau o reacție greșită a sistemului imun la niște alergeni simpli. La niște factori care în mod normal nu ar trebui să provoace această alergie. Dacă să vorbim așa, în termeni ne-medicali, ar fi o reacție exagerată a sistemului imun la acești numiți alergeni sau factori trigger, factori care declanșează alergia.
În această perioadă, medicii observă o creștere semnificativă a cazurilor de rinită alergică - o formă frecventă de alergie de sezon.
DOINA CHIABURU-CHIOSA medic ORL: Atunci este implicarea nasului, mucoasei nazale, dar de asemenea pot fi și simptome oculare, simptome care vizează ochii, simptome la nivelul gâtului sau lorfaringelului. Rinita alergică într-adevăr este o patologie extrem de frecvent întâlnită atât în rândul copiilor cât și printre adulți.
Simptomele pot fi confundate cu cele provocate de viroză, dar există câteva diferențe clare.
DOINA CHIABURU-CHIOSA medic ORL: Secrețiile nazale, deci secrețiile nazale de tip seros, secrețiile apoase din nas. Dacă manifestările orbiculare sau oftalmologice, atunci sunt lacrimările ochilor, deci senzația aceasta de ochi care lăcrimează sau plurid, mâncărimea, senzația de mâncărime la nivelul ochilor, dar această mâncărime poate fi și la nivelul ochilor și la nivelul nasului și chiar la nivelul gâtului.
Unii încearcă să se trateze cu vitamine, dar acestea nu au efect în cazul rinitelor alergice.
DOINA CHIABURU-CHIOSA medic ORL: Cu părere de rău, vitamino-terapia nu ajută în cazul manifestărilor alergice. Dar ce putem să facem sunt metode de profilaxie pentru a scădea impactul alergenilor. În primul rând trebuie să investigăm foarte minuțios la ce tipuri de alergeni pacientul prezintă această reacție hiperalergică și alergică. De asemenea, în mod ideal este evitarea contactului cu acești alergeni.
Un alt aspect important ține de igiena zilnică și de modul în care ne protejăm, în casă și afară.
DOINA CHIABURU-CHIOSA medic ORL: Se zice că după ploaie, atunci când plouă și totul se spală, teoretic ar trebui să fie foarte bine, dar ploaia câteodată ridică aceste particule și, respectiv, este perioada când trebuie să închidem geamurile pentru a nu inhala mai mult. De asemenea, dacă vorbim despre suprafețe, trebuie să fie o igienizare foarte minuțioasă a suprafețelor în locuință și mai cu seamă lavajul umed. Este bine ca hainele pe care le-am purtat afară să le lăsăm într-un spațiu separat. Sigur, un duș este binevenit pentru a spăla toate aceste particule de alergeni.
La fel de importantă este igiena ochilor și a nasului, mai ales după o zi petrecută în aer liber.
DOINA CHIABURU-CHIOSA, medic ORL: Toaletizarea simplă a nasului cu o soluție salină sau cu o soluție izotonică, deci nu lavaj agresiv, dar un lavaj așa gentil al nasului este binevenită, chiar și dacă vorbim despre ochi. Colegii oftalmologi, pe lângă tratamentul de bază, care de asemenea vizează un tratament specific pentru manifestările alergice, un simplu lavaj cu un ser optic este de asemenea binevenit. Dacă vorbim despre această senzație de jenă, de asemenea niște gargarisme la nivelul gâtului.
În concluzie, rinita alergică este o afecțiune care necesită o atenție aparte. Iar cu ajutorul unor simple măsuri de prevenție, simptomele pot fi ținute sub control.