De la 1 august, compania "Energocom" va prelua serviciul public de furnizare a gazelor în Republica Moldova, pentru o perioadă de trei ani. Hotărârea, adoptată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, vine în contextul riscului ca "Moldovagaz" să piardă dreptul de a desfăşura această activitate după 31 iulie, pentru că nu şi-a separat furnizarea și transportul gaze naturale. Pentru consumatorii finali se va schimba doar numele furnizorului de pe facturi.
Decizia privind separarea activităților de producție, transport și distribuție a gazelor naturale este o condiție a pachetului Energetic III, convenit cu Uniunea Europeană. În 2023, Republica Moldova a realizat prima etapă a acestei înţelegeri, iar rețelele de transport gaze deținute de Moldovagaz au fost oferite spre operare, pentru cinci ani, companiei Vestmoldtransgaz. Tot procesul urma să se încheie în 2026, până când era valabil contractul dintre Moldovagaz și Gazprom. Însă, odată ce Gazprom a oprit livrările pe 1 ianuarie 2025, acest termen nu mai e valabil și ANRE a reluat procedura de separare a activităților din sectorul de gaze, organizând o procedură de selectare a unui nou furnizor. Doar două companii și-au exprimat interesul, iar una dintre ele a fost descalificată pentru neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate. Potrivit ANRE, SA "Energocom" a fost aleasă în baza mai multor criterii printre care:
• experiența pe piața gazelor naturale din Republica Moldova;
• are una dintre cele mai mari cifre de afaceri din sector (peste 7 miliarde de lei în 2024);
• este separată funcțional și juridic de orice alte activități care nu au legătură cu tradingul și furnizarea gazelor naturale;
• dispune de sursele necesare pentru furnizarea cantităților necesare de gaze naturale.
EUGEN MURAVSCHI, expert în energetică, WatchDog: Separarea acestor servicii este un efort tehnic legal foarte mare, trebuie să creezi întreprinderi, să transmiți atribuții. Mulți ani nici autoritățile de la Chișinău nu tare s-au mișcat în această direcție. Dar nici Gazprom, ca acționar majoritar al pachetului de la Moldovagaz, nu a facilitat acest proces. Asta nu doar că este o condiție de aderarea la UE, transpunerea legislației în domeniu, dar este și un lucru benefic pentru consumatorii finali. Este un pas către deschiderea pieței, liberalizare a pieței. Astfel încât să nu mai avem monopol, dar concurență.
În termen de trei luni, "Energocom" va trebui să prezinte proiectele costurilor reglementate, în conformitate cu metodologia aprobată prin Hotărârea ANRE. Directorul Energocom, spune că întreprinderea e pregătită să preia rolul de furnizor principal de gaze în R. Moldova.
EUGENIU BUZATU director SA "Energocom": O muncă enormă, dar Energocom nu doar o dată a dat dovadă că are posibilitate și voință și va reuși. Nu va fi ușor dar cu siguranță vom reuși. Dacă va fi necesar vom contracta pe cineva pentru beling, dar există și o posibilitate ca o companie care are experiență din țară să ne acorde un suport în sensul acesta.
Modificarea se va face automat de la 1 august. Potrivit lui Eugen Muravschi, Moldovagaz va continua să ofere servicii de relații cu clienții, până când Energocom își va crea propria infrastructură. Utilizatorii nu trebuie să facă nimic.
EUGEN MURAVSCHI, expert în energetică, WatchDog: Rolul ei (n.r. Moldovagaz) va fi diminuat semnificativ, dar în prima parte va oferi servicii Energocom, căci Energocom nu are acum baza de date privind facturarea, contorizarea. Va fi o perioadă de tranziție, în care oricum Moldovagaz va oferi aceste servicii în bază de contract Energocomului. Urmând ca Energocom să-și dezvolte singur infrastructura necesară de care are nevoie."
Președintele interimar al SA "Moldovagaz", Vadim Ceban, a declarat pentru TVR MOLDOVA că termenul de câteva luni pentru separarea serviciilor este prea mic. Totuși, potrivit lui Ceban, hotărârea adoptată astăzi de ANRE nu va influența funcționarea companiei.
VADIM CEBAN, președintele interimar SA "Moldovagaz": Cel mai probabil Moldovagaz rămâne cu activele care vor fi date în continuare în locațiune către Vestmoldtransgaz. Vom rămâne în relații contractuale cu Energocom pentru a oferi servicii, până la 1 an. În rest atribuțiile de transport, distribuție rămân în portofoliu. Ceea ce ține de furnizare gazelor pe piața liberă va fi efectuată Transautogaz. Avem investiții în energia regenerabilă. Cred că vom continua furnizarea gazelor naturale către Tiraspoltransgaz, în baza decizie ANRE.
Într-o postare pe rețelele sociale, premierul Dorin Recean a precizat că principala întreprindere responsabilă de furnizarea gazului pentru Republica Moldova trebuie să fie o companie a statului și nu una controlată de Rusia. În ultimii ani, Energocom a fost recunoscută la nivel internațional pentru contribuțiile sale în domeniul energetic, fiind inclusă într-un clasament internaţional de profil și fiind implicată în diversificarea surselor de energie și extinderea pe piața regională.
REPORTER: NATALIA CHICU