Politic

Procesul de aderare la UE avansează: R. Moldova finalizează jumătate din screeningul bilateral

Procesul de aderare la UE avansează: R. Moldova finalizează jumătate din screeningul bilateral

Autoritățile Republicii Moldova au ajuns la jumătatea procesului de screening bilateral în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. În această etapă, a fost analizat gradul de aliniere a legislației naționale la cea a Uniunii Europene în domeniul politicii industriale și antreprenoriale.

FTR

Mai sunt probleme in atragerea investițiilor și creșterea forței de muncă și acestea rămân priorități-cheie. In infrastructură este nevoie de digitalizare, inclusiv la eliberarea autorizațiilor de construcție, pentru a elimina birocrația excesivă și pentru a preveni tentativele de corupție.

Ultimul capitol analizat în această săptămână la Bruxelles de autoritățile de la Chișinău și experții Comisiei Europene a fost o evaluare a economiei Republicii Moldova. 


În urma rapoartelor prezentate, s-a constat că mai este de muncă pentru a crește investițiile, gradul de competitivitate al întreprinderilor și capacitatea lor de a concura pe piața europeană.

VIOREL GARAZ secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării: Un alt domeniu, care este cronic pentru Republica Moldova, este insuficiența forței de muncă. Inclusiv la acest domeniu noi lucrăm intens. Și, în ultima instanță, atunci când vedem că nu ne ajung brațe de muncă, atunci să putem aduce muncitori din afară a țării, din străinătate. Deci aceste politici sunt în derulare, ele dau deja roade.

FTR

În domeniul infrastructurii, una dintre priorități este digitalizarea proceselor, mai ales în ceea ce privește documentația pentru autorizarea construcțiilor. Se caută soluții și pentru a crește numărul de angajați în acest sector, inclusiv al inspectorilor.

VEACESLAV ȘIPITCA secretar de stat, Ministerul Infrastructurii: Digitalizarea este menită să excludă toate tipurile de corupție și toate tentativele de manipulare și de ocolire a parcursului normal.
Urmează să elaborăm registrul companiilor de construcții și companiilor de proiectare. Tot acest proces de digitalizare va duce în final, la excluderea factorului uman.


Turismul este unul dintre domeniile cu cel mai mare potențial de creștere în Republica Moldova. Pentru a valorifica această oportunitate, autoritățile anunță investiții în reabilitarea patrimoniului cultural și măsuri de sprijin pentru antreprenorii.


ANDREI CHISTOL secretar de stat, Ministerul Culturii: Am stabilit acele provocări pe care le are R. Moldova, în special cele legate de lipsa unui cadru strategic de dezvoltare a industriei turismului. Lipsa unei strategii, programe la care lucrăm acum și pe care intenționăm să o aprobăm. Acele mecanisme financiare care urmează a fi completate, a fi diversificate. Am menționat și despre pilotarea conceptului de management a destinațiilor care urmează să fie dezvoltat în R. Moldova.


Deși sunt încă multe provocări de depășit, încheierea analizei Clusterului 3 confirmă că Republica Moldova avansează în procesul de integrare. O confirmare este și Summitul Republica Moldova- Uniunea Europeană care va avea loc pe 4 iulie la Chișinău.

CRISTINA GHERASIMOV Viceprim-ministru pentru Integrare Europeană: Acest summit este o platformă de discuții între Consiliul Uniunii Europene și anume de către președintele Antonio Costa și din partea Republicii Moldova, doamna președintă Maia Sandu. Va fi prezentă și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât și alți reprezentanți importanți ai Bruxelles-ului și al Uniunii Europene în general.


În luna iunie, Republica Moldova începe discuțiile pentru Clusterul 4 care vizează energia verde, rețelele transeuropene, mediul înconjurător și domeniul transporturilor. Deschiderea unui nou grup de domenii implică evaluarea și alinierea legislației și practicilor naționale la standardele și normele UE.

REPORTER: NADIA MIHUȚĂ

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter