Social

Ecologiștii trag un semnal de alarmă: Rata de reciclare a deșeurilor menajere în Republica Moldova este de doar trei la sută

Ecologiștii trag un semnal de alarmă: Rata de reciclare a deșeurilor menajere în Republica Moldova este de doar trei la sută

Fiecare cetățean al Republicii Moldova aruncă la gunoi, anual, zeci de kilograme de deșeuri din plastic. Foarte puțin este reciclat iar restul devine toxic pentru că este nevoie de 10 generații pentru ca plasticul aruncat să se descompună. Un studiu recent privind gestionare acestor deșeuri în Republica Moldova arată că rata de reciclare este de doar trei la sută. Ecologiștii trag un semnal de alarmă și spun că este nevoie de legi mai stricte în domeniul gestionării deşeurilor.

Anual, În Republica Moldova, se generează 45 de kilograme de deşeuri din plastic pe cap de locuitor.  

AURELIA BAHNARU, președinte A.O. E-CIRCULAR: „La niovel global, noi vorbim despre o rată de reciclare de doar 9% a deşeurilor de plastic ceea ce statistic şi practic confirmă că reciclarea nu este soluţia nr 1, soluţia cea mai corectă când noi vorbim despre deşeurile din plastic, sunt foarte multe tipuri de deşeuri, ele sunt foarte complexe. O parte din ele nu sunt reciclabile, sunt şi o serie de alte probleme pe piaţa internaţională”.

Conform unui studiu recent, ponderea cea mai mare a materialelor plastice revine importului cu 82%. 

În 2021, in Republica Moldova au fost aduse peste 100 de mii de tone de plastic. Autoritățile caută soluții iar la începutul acestui an, Regia Autosalubritate a contractat o companie care se va ocupa cu sortarea şi reciclarea deşeurilor.

IGOR GÎRLEA, director interimar, Regia Autosalubritate: „Soluţia aceasta cu colaborarea cu un sortator este o soluţie intermediară care ne va ajuta să diminuăm volumul şi masa deşeurilor depozitate între timp cât se dezvoltă infrastructura pentru sortarea la sursă, între timp cât se achiziţionează autospecialele necesare pentru a colecta deşeurile sortate la sursă”.

Experţii în mediu fac recomandări pentru a înlocui plasticul cu materiale prietenoase mediului.

TATIANA ŢUGUI, expert de mediu: „Atunci când ne ducem la cumpărături, la piaţă, nu e neapărat să luăm toate pungile din plastic care le găsim în magazin, dar sunt pungi de multiplă folosinţă care reduce consumul de plastic. Dacă trecem la băuturi, cafea, ceai, apă, deasemenea sunt o sumedenie de recipiente care înlocuiesc pe cele din plastic”.

Aproximativ 40% din plasticul produs anual revine ambalajelor, care vor ajunge la groapa de gunoi. Specialiștii spun că implementarea colectării separate a deșeurilor este mai profitabilă decât întreținerea depozitelor de deșeuri. 

Mai mult, aceasta va genera noi locuri de muncă pentru populație.

În Moldova, suprafața depozitelor de deșeuri este de 5 ori mai mare decât suprafața lacurilor de aceea trebuie luate măsuri urgente pentru reducerea poluarii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter