Extern

Tortura și agresiunea sexuală sunt utilizate în mod obișnuit de forțele rusești în Ucraina, spun experții. Autoritățile ucrainene analizează peste 97.000 de rapoarte privind crime de război

post-img
imagine simbol

Un număr mare de prizonieri ținuți în centrele de detenție improvizate din sudul Ucrainei ocupate de Rusia au fost torturați și au suferit abuzuri sexuale, a declarat miercuri o echipă de experți internaționali într-un rezumat al ultimelor lor constatări, potrivit agenției Reuters.

Echipa de justiție mobilă, înființată de firma internațională de drept umanitar Global Rights Compliance, a lucrat cu procurorii ucraineni specializați în crime de război în regiunea Herson de când aceasta a fost recucerită în noiembrie, după mai bine de opt luni sub control rusesc.

Autoritățile ucrainene analizează peste 97.000 de rapoarte privind crime de război și au depus acuzații împotriva a 220 de suspecți în instanțele naționale. Autorii de crime la nivel înalt ar putea fi judecați la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, care a cerut deja arestarea președintelui rus Vladimir Putin.

Kremlinul a negat în mod constant acuzațiile de crime de război comise în Ucraina de către forțele care au luat parte la o "operațiune militară specială" despre care spune că a fost lansată pentru a " denazifica" țara vecină și a proteja Rusia, notează stiriletvr.ro.

Cel mai recent raport al Mobile Justice Team, finanțat de Marea Britanie, Uniunea Europeană și Statele Unite, a analizat 320 de cazuri și declarații ale martorilor din 35 de locații din regiunea Herson.

Dintre relatările victimelor analizate, "43% au menționat în mod explicit practici de tortură în centrele de detenție, menționând violența sexuală ca fiind o tactică comună impusă asupra lor de către gardienii ruși", se arată într-un comunicat.

În iunie, procurorii ucraineni au deschis primul dosar privind presupusa deportare a zeci de orfani din Herson, acuzând un politician rus și doi presupuși colaboratori ucraineni de crime de război. Aceștia nu au oferit niciun comentariu imediat cu privire la cele mai recente constatări privind torturile.

Reuters a relatat în ianuarie despre amploarea presupusei torturi din Herson. Autoritățile ucrainene au declarat atunci că aproximativ 200 de persoane ar fi fost private ilegal de libertate. Supraviețuitorii au povestit pentru Reuters despre tactici, inclusiv șocuri electrice și sufocare.

La vremea respectivă, Kremlinul și Ministerul rus al Apărării nu au răspuns la întrebările Reuters, inclusiv cu privire la presupusele torturi și detenții ilegale.

"Adevărata amploare a crimelor de război comise de Rusia rămâne necunoscută", a declarat Anna Mikytenko, consilier juridic principal la Global Rights Compliance, cu privire la ultimele constatări privind tortura.

"Dar ceea ce putem spune cu certitudine este că urmările psihologice ale acestor crime crude asupra poporului ucrainean vor fi întipărite în mintea lor pentru anii care vor urma".

Cel puțin 36 de victime intervievate de procurori au menționat utilizarea electrocutării în timpul interogatoriilor, adesea electrocutări genitale, precum și amenințări de mutilare genitală. O victimă a fost forțată să asiste la violul unui alt deținut, se arată în raport.

Potrivit raportului, cei mai predispuși la tortură au fost militarii, dar și forțele de ordine, voluntarii, activiștii, liderii comunității, lucrătorii medicali și profesorii. Tehnicile de tortură utilizate cel mai frecvent au fost sufocarea, scufundarea în apă, bătăile dure și amenințările cu violul, a constatat raportul.

Reuters nu a putut verifica aceste acuzații.

În ansamblu, dovezile din centrele de detenție eliberate "sugerează că planul lui Putin de a stinge identitatea ucraineană include o serie de crime care evocă genocidul", a declarat avocatul britanic Wayne Jordash, care a condus echipa.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter