Economic

Instituțiile statului îndeamnă populația să economisească resursele energetice

Instituțiile statului îndeamnă populația să economisească resursele energetice

Acum, mai mult ca oricând, trebuie să folosim rațional resursele energetice. Cu un astfel de mesaj au venit mai multe instituţii ale statului, care au lansat o amplă campanie de informare. Ministerul Energiei, Guvernul, Termolectrica şi alte autorităţi îndeamnă oamenii să facă economie. Mesajele vin la câteva zile după ce Energocom a anunţat că a crescut substanţial consumul de energie electrică şi că, în acelaşi timp, au crescut şi preţurile la bursa română OPCOM.

Energocom a anunţat că, în primele zece zile ale lunii decembrie, consumul de energie electrică în Republica Moldova a crescut cu 15%, în comparaţie cu perioada similară a anului precedent.


CANTITATEA DE ENERGIE CUMPĂRATĂ ÎN PERIOADA 1-10 DECEMBRIE
96 mii MWh           2023
110 mii MWh         2024

Furnizorul central de energie electrică al Republicii Moldova spune că, de aceea, energia necesară e cumpărată de pe bursa română OPCOM, unde prețurile sunt mai mari în comparație cu noiembrie.
Într-un comunicat de presă, cel mai mare operator privat al sistemului de distribuție a energiei electrice din Republica Moldova spune că măsurile de economisire a energiei vor contribui la stabilitatea rețelei electrice.  


DECLARAŢIA PREMIER ENERGY
"Consecințele fenomenului sunt cunoscute: creșterea costurilor de achiziție a energiei electrice la bursă şi suprasolicitarea rețelelor electrice cu urmări grave. Pentru a sprijini stabilitatea rețelelor electrice, vă îndemnăm să adoptați măsuri simple de economisire a energiei: folosiţi rațional electrocasnicele cu consum mare în orele de vârf, reduceți consumul inutil, deconectați echipamentele electrice când nu le utilizați și stingeţi lumina când părăsiţi un spaţiu iluminat electric."


Cu un mesaj asemanator a venit şi Guvernul Republicii Moldova.

DANIEL VODĂ purtător de cuvânt, Guvernul Republicii Moldova: „O serie de acțiuni mici, dar cu impact mare ne pot ajuta să salvăm și energia, și banii: Stingeți becul în încăperile în care nu se află nimeni. Simplu. Instalați becuri LED - ele au o viață mai lungă și consumă cu 75% mai puțină energie.  Folosiți un termostat, dacă este posibil, și setați-l între 18 și 20 de grade - puteți reduce factura cu 30%. Încărcați complet mașina de spălat vase sau haine, reducând numărul de cicluri necesare. Folosiți programele econome de spălare și programați-le pe timp de noapte, când cererea este mai mică și importul de energie este mai ieftin.”

Mulţi oameni spun că au început deja să utilizezeraţional electrocasnicele.


„Facem economie, desigur, căldura o punem pe câteva ore, luminiţele de pe brad la fel, doar seara le punem în priză, când venim acasă toţi, adică ne străduim la maxim să economisim.”

„Noi întotdeauna ne străduim să fim aşa, sustenabili, să nu lăsăm să ardă lumina acolo unde nu suntem, dar nu exagerăm. MUSCA Aceleaşi economii le faceţi pe tot parcursul anului? – Da, ne străduim să fim atenţi, oricum iarna e mai costisitor, dar cumulative ne încadrăm.”

„Dormim mai mult… stingem lumina. Folosim mai rara cum anumite electrocasnice? – Da, da, ne-au rugat, trebuie să…”

„Nu fac economie, deoarece am copii mai mici. Nu facem.  Nu e nimic deosebit, cât consumi atât achiţi, suntem pregătiţi psihologic, fizic, financiar. Iarna este o cheltuială mai mare.”

Potrivit experților, îndemnul autorităților este, de fapt, o măsură preventivă în cazul în care, din ianuarie, R. Moldova va trebui să importe tot necesarul de energie electrică de pe piața liberă, la prețuri mult mai mari. În prezent, producţia locală poate asigura doar un sfert din necesarul de energie electrică al R. Moldova, pentru malul drept.


EUGEN MURAVSCHI expert în energetică, WatchDog: „Economisirea energiei poate să ne ajute foarte mult în cazul în care gazul rusesc nu mai ajunge la centrala de la Cuciurgan și ei nu vor mai putea produce energie electrică ieftină. O parte din importuri va fi asigurat din România de la Hidrolelectrica și Nuclearelectrica la prețuri plafonate, sub media pieței, dar o parte de pe piața liberă unde sunt prețuri foarte mari. Comportamentul nu se schimbă brusc peste noapte, respectiv populația trebuie educată de pe acum, dacă vom ajunge ianuarie să avem probleme cu energia electrică. Economisirea energiei electrice ne va ajuta să importăm mai puțină electricitate scumpă și să nu ne confruntăm cu problemem în rețea. ”

Joi, Parlamentul de la Chișinău a aprobat instituirea de luni a stării de urgență în energetică, în contextul în care, din 1 ianuarie 2025, livrările de gaze rusești în regiunea transnistreană ar putea fi sistate, ceea ce ar putea provoca o criză umanitară. Planul de acțiuni în acest sens prevede 29 de scenarii și mai multe măsuri urgente de intervenție.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter