Actualitate

NATO: România, între cele 13 state aliate care vor crea o flotă multinațională NATO de sisteme de aeronave pilotate de la distanță

post-img
Aeronavă pilotată de la distanță

Ministrul apărării naționale al României, Angel Tîlvăr, a semnat joi, la Bruxelles, participarea României la crearea unei flote multinaționale NATO de sisteme de aeronave pilotate de la distanță.

Tîlvăr a semnat alătur alți 12 miniștrii ai apărării scrisoarea de intenție pentru constituirea unor flote multinaționale de sisteme de aeronave pilotate de la distanță (RPAS – Remotely Piloted Aircraft Systems) pentru furnizarea de capabilități critice NATO, scrie Calea Europeană

În acest sens, a fost reafirmat sprijinul pentru extinderea flotei Programului Capabilitatea NATO de Supraveghere Terestră (NISRF – NATO ISR Force aferentă Programului AGS – Alliance Ground Surveillance).

Potrivit MApN, România continuă să asigure o contribuție semnificativă în cadrul apărării colective a NATO prin participarea activă la programele și inițiativele Alianței, în scopul dezvoltării de capabilități avansate pentru apărare.

Conform unui comunicat de presă al NATO, treisprezece aliați au dat startul proiectului: Cehia, Estonia, Finlanda, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Türkiye și Regatul Unit.

Alianța a precizat că aceste flote sunt esențiale pentru o serie de roluri și misiuni, inclusiv pentru serviciile comune de informații, supraveghere și recunoaștere și pentru războiul electromagnetic.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter